x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Taxa Robin Hood", pe tranzacţiile financiare din UE

"Taxa Robin Hood", pe tranzacţiile financiare din UE

de Marina Constantinoiu    |    29 Sep 2011   •   11:07
"Taxa Robin Hood", pe tranzacţiile financiare din UE

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a declarat intr-un discurs rostit in fata Parlamentului European despre starea Uniunii, ca situatia actuala este una grava, ca din cauza unor atitudini populiste s-au pus in pericol valori europene precum euro sau libertatea de circulatie, dar a adaugat ca o solutie este posibila.

Din discursul despre starea Uniunii, al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, reiese ca problemele economice nu se opresc la Grecia. Barroso a mai spus ca datoria europenilor este de a crea din nou incredere in euro - care protejat de atacurile practicate in prezent - si in ansamblul economiei europene. Potrivit lui Barosso, trebuie rezolvata problema luarii deciziilor asa cum este prevazuta in Tratatul de la Lisabona, el spunand ca schimbarile ar trebui legate de limita veto-ului si a unanimitatii.

Presedintele Comisiei Europene a mai anuntat adoptarea propunerii Executivului european de introducere a taxei pe tranzactiile financiare. Jose Manuel Barroso a declarat ca "daca va fi implementata aceasta taxa, poate aduce un venit de circa 55 de miliarde de euro pe an". "Unii se intreaba de ce sa taxam tranzactiile financiare. Pentru ca asa este corect. Daca fermierii si muncitorii, si toate sectoarele economiei noastre, de la industrie, la agricultura, platesc o contributie catre societate, sectorul financiar ar trebui sa faca acelasi lucru", a mai precizat Jose Manuel Barroso.

Daca propunerea va fi adoptata de Legislativul european, acest impozit pe tranzactiile financiare ar urma sa fie aplicat de la 1 ianuarie 2014. Propunerea vizeaza o taxa de 0,1% la tranzactionarea instrumentelor financiare, de exemplu, actiunile.

Taxa, supranimita "taxa Robin Hood', se va aplica daca cel putin una din partile implicate provine dintr-un stat membru al UE.

×