x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxe locale - Romanii dau ghes sa scape de impozite

Taxe locale - Romanii dau ghes sa scape de impozite

de Daniela Ivan    |    Florina Zainescu    |    05 Ian 2007   •   00:00
Taxe locale - Romanii dau ghes sa scape de impozite
Pana in martie platim mai putin
Bucurestenii s-au grabit sa-si plateasca impozitele pentru locuinte si masini chiar din primele zile ale anului. Oamenii vaneaza reducerea de 7% pe care Primaria Capitalei o acorda celor care-si achita integral taxele pana la 31 martie.

Majorarea impozitului la masini, precum si schimbarile survenite in plata taxelor locale pentru case si terenuri nu i-au lasat indiferenti pe bucuresteni. Multi dintre ei, majoritatea pensionari, au dat fuga sa-si plateasca darile inca din primele zile ale anului.

AGLOMERATIE. La Directia Impozite si Taxe Locale a Primariei Sectorului 3 din Lucretiu Patrascanu era ieri aglomeratie mare. In fata singurei casierii, cateva sute de persoane se aliniasera la coada, asteptand in liniste sa le ia Primaria banii. "Am vrut sa stiu ca am scapat de aceasta grija", ne-a explicat o femeie trecuta de prima tinerete motivul pentru care a ales sa stea la coada. Altii recunosc ca doresc sa plateasca cat mai repede si pentru a "prinde" reducerea de 7% pe care Primaria Capitalei o acorda celor care isi platesc integral taxele pana la 31 martie.

In schimb, la sediul central din Piata Amzei al Directiei Impozite si Taxe Locale a Primariei Sectorului 1, desi erau musterii, la ghiseele la care se incasau darile nu era coada. "De miercuri, de cand am inceput activitatea, n-a fost nici o clipa vreun ghiseu gol, dar niciodata mai mult de doua persoane la rand", ne-a declarat Simona Hamza, directorul executiv al Directiei. La 3 ianuarie, in visteria Sectorului 1 au intrat circa 3 miliarde de lei vechi din taxe si impozite, iar ieri, pana la ora pranzului, inca pe atat.

NOUTATE. Impozitele pe case si masini se pot plati, in acest an, in doua transe, pana la 31 martie, respectiv pana la 30 septembrie. Contribuabilii bucuresteni care plateasc integral pana la 31 martie beneficiaza de o reducere de 7%, a declarat Mariana Nica, director executiv Directia Impozite si Taxe Locale, Primaria Sectorului 3.

AUTOTURISME. Procedura de impozitare a autovehiculelor s-a schimbat radical fata de anul trecut. Pana acum, au existat doua clase de capacitate in functie de care s-au impozitat autoturismele (pana la 2.000 cm3 si peste 2.000 cm3). De anul acesta sunt incadrate in cinci clase. "In functie de capacitatea cilindrica, se aplica un nivel de impozitare cuprins intre 7 si 120 lei/200 cm3", a opinat Mariana Nica. De exemplu, pentru o Dacie Solenza cu o capacitate cilindrica sub 1.600 cm3 se va plati 7 lei pentru fiecare grupa de 200 cm3, adica 56 de lei. Pentru o masina mai puternica, cu o capacitate de 1.800 cm3, se platesc 15 lei pentru fiecare 200 cm3, deci 135 lei.

Vestea buna este ca pentru majoritatea bucurestenilor impozitul pe case si terenuri nu s-a majorat decat cu 7%. Numai posesorii locuintelor cu suprafete de peste 150 mp vor fi taxati gradual cu 5% pentru fiecare 50 mp in plus. Si cei care au mai multe case sunt impozitati suplimentar cu 15% pentru cea de-a doua, cu 50% pentru a treia, cu 75% pentru ce-a de-a patra si cu 100% pentru mai multe.

ALTERNATIVA
Imbulzeala, nervii si orele pierdute la coada pot fi evitate. "Taxele locale pot fi platite si la orice unitate CEC, posta si chiar online prin intermediul Bancii Comerciale Romane", a spus directorul DITL Sector 3. Iar numarul adeptilor acestor metode de plata este in crestere. Dovada: ieri-dimineata erau cozi de minimum 50 de persoane la CEC-urile din Sectorul 3 al Capitalei. Insa grosul bucurestenilor prefera inca sa mearga la DITL.
"Este greu sa inveti un pensionar sa plateasca prin card sau prin mandat postal. Dar ne bucura ca anul trecut circa 1.000 de contribuabili au preferat celelalte modalitati de plata, cu 900 mai multi decat acum trei ani", ne-a declarat Simona Hamza.

PLOIESTI
La centrul de incasare din Strada Basarab din Ploiesti, ieri-dimineata, contribuabilii erau asezati la coada pentru a plati impozitul pe casa sau masina. Majoritatea erau pensionari. "Ploiestenii care platesc pana la 31 martie vor beneficia de o reducere de 10%, adica cu 5% mai mult decat anul trecut. Persoanele juridice vor beneficia de o reducere de 10%. Proprietarul unei case, masini sau teren care are un venit de pana la 400 de lei lunar este scutit de la plata impozitului daca face cerere pana la 31 ianuarie. Acesta va anexa la cerere o declaratie pe propria raspundere cu privire la venitul lunar sau cuponul de pensie. Si persoanele juridice care vor realiza investitii de peste 500.000 de lei anul acesta sunt scutite trei ani de la plata impozitului", a declarat Marina Ion, director executiv al Serviciului Public Finante Locale Ploiesti. (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: economic locale