x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tender-Iacubov, inca un esec

Tender-Iacubov, inca un esec

12 Aug 2004   •   00:00

ECONOMIC

AVAS demonstreaza ca Balkan Petroleum nu este actionarul majoritar al Rafo Onesti. Agentia cere Rafo sa-si achite datoriile si a respins fuziunea cu Carom Onesti, detinuta de Ovidiu Tender Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului demonstreaza ca Balkan Petroleum nu este actionarul majoritar al Rafo Onesti. "Balkan nu are decat 49,9% din actiuni, nu stiu cum pot sa spuna ca sunt actionari majoritari atat timp cat din actele oficiale nu reiese deloc acest lucru", ne-a declarat Mircea Ursache, presedintele AVAS.
CATALIN BUDESCU

Rafo a fost privatizata in 2001, atunci cand 59,99% din pachetul de actiuni al rafinariei moldovene a fost cumparat de Imperial Oil (companie patronata de Corneliu Iacobov) si Canyon Servicos din Portugalia. Dupa doi ani, pe fondul discutiilor despre imensele datorii ale rafinariei fata de bugetul de stat, datorii acumulate de Rafo sub sefia lui Corneliu Iacobov si Razvan Temesan (bine cunoscut publicului larg o data cu devalizarea Bancorex), a aparut din senin o firma englezeasca care a preluat Rafo cu tot cu datorii. Astfel, in luna octombrie a anului trecut, Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit actionar principal la Rafo, in urma preluarii de la Canyon Servicos a unui pachet de 48,91% din actiunile rafinariei. Fapt precizat si pe site-ul oficial al rafinariei, unde compania Balkan Petroleum apare ca actionar majoritar al rafinariei Rafo Onesti. Numai ca asa cum a precizat si in cadrul unei conferinte de presa, presedintele AVAS, Mircea Ursache, institutia statului nu recunoaste modul si faptul ca aceasta firma ar fi actionar majoritar la Rafo. Dimpotriva, conform structurii sintetice consolidata a actionariatului societatii SC Rafo SA Onesti, pusa la dispozitie de catre surse oficiale, actionarii rafinariei, in acest moment ar fi urmatorii: Balkan Petroleum Limited cu un numar de 74.546.785 de actiuni, care inseamna procentual 49,91%, Canyon Servicos (compania de la care s-a spus ca ar fi fost cumparate actiunile detinute de Balkan) cu 64.110.235, adica 42%, diferite persoane juridice (printre acestea, conform acelorasi surse, s-ar mai afla si firma lui Iacobov - Imperial Oil) care detin un numar de 12.472.406 de actiuni, 8,18%, precum si alte persoane fizice cu un numar de 1.286.113 actiuni, carora le corespunde un procent de 0,84% din capitalul social al rafinariei moldovene. Datele sunt din 24 noiembrie 2003, de cand, conform acelorasi surse, la Registrul Independent Regisco SA, nu s-a mai efectuat si nici nu s-a mai cerut pana alaltaieri nici o alta modificare in cadrul actionariatului rafinariei.

BALONUL DE SAPUN. Imediat dupa preluarea pachetului de actiuni, in termenul stabilit in contractul de vanzare-cumparare, cumparatorul a achitat in termen de 60 de zile pretul pe actiuni. Totodata, consortiul s-a angajat sa efectueze o serie de investitii pe o perioada de 7 ani, data scadenta fiind 30 iunie 2008. In anul 2002, printr-o cesiune de creanta, Balkan Petroleum a cumparat actiuni la rafinaria Rafo. Actiunile preluate astfel de Balkan au provenit din conversia creantelor bugetare pe care rafinaria le avea la Ministerul de Finante si la Ministerul Transporturilor. Prin aceasta metoda, inca din 2002, Balkan a devenit actionar la Rafo. Actiunile in cauza au fost vandute in rate, plata urmand a fi efectuata pe o perioada de patru ani, respectiv intre 31.12.2002 si 31.12.2006. In prezent, AVAS, printre altele, monitorizeaza societatea si pentru respectarea achitarii acestor rate. In ultima luna AVAS a primit mai multe cereri de la Rafo si implicit de Balkan. Compania inregistrata in Marea Britanie a cerut acceptul AVAS pentru a cumpara si actiunile celorlalti actionari ai Rafo, motivand ca in acest mod ar putea contribui cu succes la respectarea clauzelor privind obligatiile investitionale angajate de catre cumparatori.

BALKAN SI CONSILIUL CONCURENTEI. Nu cu mult timp in urma, Balkan Petroleum a batut si la usa Consiliului Concurentei, trimitand o notificare institutiei in care cerea avizul pentru preluarea de la firma Tender SA a unui numar de actiuni pe care aceasta le detine la Carom Onesti. Scopul era obtinerea actionariatului majoritar la Carom pentru facilitarea modalitatii de fuziune cu Rafo. Astfel, prin absorbtie Rafo prelua Carom, actionarul majoritar in nou-creata societate urmand sa fie compania Balkan Petroleum. Raspunsul Consiliului Concurentei catre Balkan a specificat ca firma nu are nevoie de vreun aviz din partea institutiei, conform legii, pentru o astfel de tranzactie. Tranzactia este considerata o reorganizare actionariala in cadrul companiei respective.

AVAS A SPUS NU. La solicitarile celor de la Balkan atat in privinta fuziunii cerute dintre Rafo si Carom, cat si in cazul preluarii de noi actiuni prin aceeasi metoda a conversiei datoriilor rafinariei, AVAS a spus deocamdata nu. Astfel, Autoritatea a solicitat o serie intreaga de documente si declaratii, printre altele fiind cerute rapoartele contabile, cat si o scrisoare de bonitate a firmei Balkan care trebuie sa vina de la o banca din Marea Britanie prin intermediul Eximbank. Pana la aceasta ora insa, AVAS nu a primit mare lucru din documentele solicitate.

NOTIFICARI. AVAS a notificat de curand SC Rafo SA in privinta datoriilor pe care aceasta societate le inregistreaza la fondul de sanatate in valoare de 1.600.253 de dolari, cat si datoriilor la utilitati preluate recent de AVAS pentru recuperare. In acest ultim caz, Rafo detine creante comerciale catre Distrigaz Nord de 3.594.279 de dolari. Desi notificata, Rafo nu s-a grabit deloc sa propuna vreun plan de reesalonare a datoriilor. Din acest motiv AVAS urmeaza sa ceara in zilele urmatoare, printr-o noua notificare, ca Rafo sa se supuna solicitarii institutiei nationale. Toate aceste datorii vor putea insa sa fie reesalonate in diferite transe, dar totodata obligatoriu achitate pana la sfarsitul lui 2008.

20 MILIOANE DE DOLARI PE AN. Cam atat mai trebuie sa plateasca in fiecare an timp de patru ani actionarii Rafo pentru a-si onora obligatiile contractuale. Din investitii asumate prin contract si garantate cu intreg pachetul de actiuni, cumparatorii rafinariei mai au de scos din buzunare circa 80 milioane de dolari, totul pana cel tarziu in 2008. In caz contrar, statul va deveni din nou actionar majoritar in cadrul rafinariei. De aceea, poate nici AVAS nu s-a grabit sa puna vreun sechestru asigurator pe unele active ale societatii, tinand cont ca pe intreg pachetul de actiuni cumparate de la Rafo, AVAS are gaj pana la respectarea tuturor obligatii care decurg din contractul de vanzare-cumparare semnat pentru privatizarea rafinariei.

CE DATORII ?

Nimeni nu pare sa fie de acord cu acceptarea fuziunii dintre Rafo si Carom, in afara actionarilor rafinariei si a lui Ovidiu Tender, patronul de la Carom Onesti. De ce? Raspunsul este unul foarte simplu. Dupa fuziune ar lua nastere cel mai mare datornic "in viata" al statului roman. Carom are datorii bugetare de circa 5.700 de miliarde lei, Rafo, restante de 1.500 miliarde lei la buget plus 5.000 miliarde lei catre Petrom. Toate acestea adunate, la care s-ar mai adauga si cele ale societatilor comerciale Uton si Solventul, care fac parte din planul de infiintare a gigantului Compania Moldova, plan pus la cale de Tender si Iacobov, ar duce la incredibila suma datorata statului roman de circa 17.000 miliarde lei (peste 414 milioane de euro).

PRINSI CU OCAUA MICA

Balkan Petroleum (BKP), compania in spatele careia se afla Vasile Frank Timis, Gabriel Bivolaru si grupul de firme VGB, grup ce are legaturi de afaceri cu Ovidiu Tender si apropiati ai lui Corneliu Iacobov, ne-a comunicat, in scris, la data de 22 martie 2004, ca: "BKP a cumparat in doua etape participatiile CANYON SERVICOS si IMPERIAL OIL detinand astazi 97% din actiunile RAFO". Iata insa ca aceste date sunt infirmate, in prezent, atat de reprezentanti ai statului, cat si de inscrisuri aflate in posesia noastra. Astfel, potrivit datelor furnizate chiar de catre reprezentanti ai rafinariei RAFO publicatiei Business Monitor International: "Balkan Petroleum Ltd detine 48,91%, Imperial Oil Bacau (Romania) detine o cantitate insemnata din actiuni, iar Canyon Servicos Lda (Portugalia) este actionar minoritar".

Impartirea actiunilor rafinariei din Onesti arata ca firma lui Iacobov, Imperial Oil, are inca un cuvant greu de spus in afacerea RAFO si confirma faptul ca Balkan Petroleum este o companie de fatada. Din pacate, reprezentantii Balkan Petroleum nu au putut fi contactati pentru comentarii in ultimele doua zile. (Paul Cristian Radu)
×