x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tendinte in munca in strainatate

Tendinte in munca in strainatate

05 Feb 2004   •   00:00

Investitiile straine directe in Romania, cu toate ca au crescut mult, au totalizat anul trecut doar 1,3 miliarde de euro. Romanii care au muncit in strainatate au trimis acasa mai mult.

Dupa 1990, aproximativ 900.000 de romani au plecat cel putin o data la munca in strainatate. In noiembrie anul trecut, 7,5% dintre familii aveau cel putin un membru "afara", la castigat bani.
Ultimele tendinte, asa cum sunt ele reflectate de sondajul CURS din rezultatele caruia am desprins aceste cifre, arata ca aproape doua treimi dintre cei plecati au gasit de lucru in Italia, Spania sau Germania (38%, 18%, respectiv 7% din total).

REGIONALISME. Analiza pe judete arata ca a muncit in strainatate o parte mai mare din populatia din nord-vest, din jumatatea de vest a Moldovei, din Banat si Dobrogea, din secuime, din Sibiu, Brasov si Dolj. Restul Moldovei si al Transilvaniei, Oltenia si toata Muntenia s-au situat sub medie.
Moldovenii au preferat evident Italia, ardelenii Spania - favorita si printre prahoveni sau damboviteni -, iar cei din zonele unde odinioara traiau multi sasi, secui si svabi s-au orientat spre Germania in masura mai mare decat alti romani.

REZULTATE. Din pacate, un alt sondaj CURS arata, in decembrie, ca numai 10% dintre cei care s-au intors acasa cu bani i-au investit intr-o afacere. Cei mai multi au preferat sa-si cumpere sau sa-si renoveze locuintele. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca afirma in bilantul pe 2003 ca romanii au castigat legal in Occident, anul trecut, doar 100 de milioane de euro. Pe de alta parte, in 2002, 1,3 miliarde de dolari au intrat in tara, potrivit evidentei transferurilor curente centralizata de Banca Nationala. E greu de crezut ca suma a scazut in 2003. (MARIUS HOSU )

×
Subiecte în articol: economic