x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tezaurul BNR de la Moscova evaluat la două miliarde de euro

Tezaurul BNR de la Moscova evaluat la două miliarde de euro

de Eliza Popa    |    07 Apr 2011   •   17:33

Valoarea tezaurului Băncii Naţionale a României depozitat în 1016 şi 1917 la Moscova are potrivit unei estimări recente două miliarde de euro. “Este vorba de 93,4 tone de aur fin în monede şi ligouri”, spune Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Toate bunurile trimise în Rusia pentru a fi protejate în timpul primului Război Mondial, când Casa Regală şi Guvernul României se aflau retrase la Iaşi, au fost expediate pe baza unor înţelegeri semnate de reprezentanţii autorizaţi ai statului român şi ai guvernului Rusiei Imperiale.

Consilierul Cristian Păunescu, autorul unor lucrări de referinţă pentru problema tezaurului BNR de la Moscova susţine că toate documentele pe baza cărora Rusia a preluat aurul şi bunurile culturale există şi sunt în bună stare. Aceste informaţii vor fi prezentate în emisiunea Vivat Academia difuzată sâmbătă de la ora 10.00 pe Antena 2.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu va prezenta în premieră în această emisiune dosarul tezaurului predat la Moscova. Academicianul Dinu C Giurăscu povesteşte realizatorului emisiunii Dan Constantin cum a pregătit un dosar cu documente pentru delegaţia PCR condusă de Nicolae Ceauşescu în 1965 când liderul român a cerut cu fermitate liderilor sovietici înapoierea tezaurului.

×
Subiecte în articol: Rusia Moscova Tezaur mugur isarescu bnr aur