x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tichete de masa de 500 milioane de euro

Tichete de masa de 500 milioane de euro

08 Mai 2004   •   00:00

Peste 1,6 milioane de romani isi cumpara lunar alimente, sucuri si apa minerala cu ajutorul tichetelor de masa. In fiecare an, in conturile celor peste 18.500 de unitati alimentare care accepta bonuri de masa intra circa jumatate de miliard de euro.

CATALIN BUDESCU

In prezent numarul celor care beneficiaza de tichete de masa a crescut anul acesta la peste 1,6 milioane de angajati (de la 25.000 cati au fost in 1999), iar jumatate dintre companiile din Romania acorda acest beneficiu salariatilor din subordine. Totodata valoarea nominala a unui tichet de masa a crescut de la 15.000 de lei, cat a fost in 1999, la 61.000 anul acesta, urmand ca valoarea acestuia sa creasca constant in fiecare an.

Conform sindicatelor, valoarea lunara a tichetelor de masa pe care le primeste un angajat a ajuns sa acopere aproape jumatate din salariul minim net. Un calcul simplu arata ca valoarea lunara a tichetelor de masa este de 1.281.000 de lei, ceea ce reprezinta aproape 50% din salariul minim net. De asemenea, raportat la salariul mediu net pe economie, se constata ca valoarea tichetelor de mas" reprezint" aproximativ 24% din acesta. Faptul este important pentru ca peste 3,1 milioane de angajati din Romania au venituri salariale pana aproape de salariul mediu pe economie.

Castig pentru angajati

In Romania studiile de specialitate au reliefat faptul ca cosul zilnic al unei persoane prezinta o structura a bugetului din care un procent intre 45-65% din veniturile realizate sunt acordate pentru hrana. Tichetele de masa reprezinta in esenta un ajutor pentru salariati permitandu-le acestora o cheltuiala libera pentru achizitia oricaror produse alimentare.

Cumpararea bauturilor alcoolice sau produselor nealimentare cu aceste bonuri este interzisa prin lege desi exista cazuri cand in diferite magazine, localuri sau supermarketuri se trece cu vederea acest amanunt. Posibilitatea de fraudare a bonurilor de masa este mica maximum 4-5% pe an din intreg volumul exitent de bonuri de masa".

Cadou de sarbatori

Un alt produs din aceeasi categorie oferit de companii sunt bonurile tip Cadou. Acestea reprezinta, de asemenea, un alt beneficiu pe care societatile comerciale il pot acorda angajatilor cu ocazia unor evenimente sau situatii speciale. Tichetele Cadou sunt utilizate pentru achizi_ionarea oricarui tip de produse, permitand beneficiarilor libertatea deplina in a-si alege exact cadoul dorit (imbracaminte, incaltaminte, electrocasnice, multimedia) sau pentru diferite cumparaturi din librarii, supermarket-uri, florarii etc. Instrumentul este utilizat in peste 8.500 de magazine din Romania.

Acordarea acestora se intampla mai ales cu ocazia sarbatorilor de 8 Martie, Pasti, 1 Iunie sau Craciun. Companiile utilizeaza aceste tichete pentru a-si motiva si fideliza personalul, colaboratorii sau partenerii de afaceri. In plus, aceste cadouri se pot acorda ca premiu pentru rezultatele obtinute, stimulente in programele de motivare sau pentru a sarbatori evenimentele speciale din viata personala si profesionala a angajatiilor (zile onomastice, aniversari ale firmei etc).

Urmeaza tichetele de vacanta

Dupa succesul inregistrat cu tichetele de masa si cu cele de tip cadou, se pregateste lansarea unui nou serviciu: acordarea tichetelor de vacanta. In acest momentul actul normativ care va reglementa acordarea noilor tichetele de vacanta catre salariati se afla sub forma unui proiect de lege. Acesta urmeaza sa fie discutat in viitorul apropiat in Parlament. Daca va fi aprobat, din 2005, angajatii ar putea beneficia si de acordarea tichetelor de vacanta.

Potrivit proiectului legislativ, tichetele de vacanta vor putea fi folosite de catre angajati pentru petrecerea concediului de odihna in statiunile turistice din Romania. Prin intermediul tichetelor de vacanta, salariatii ar putea sa-si achite contravaloarea unor servicii de cazare si de agrement sau transportul pe calea ferata, declara, la inceputul acestui an, Bogdan Hossu, presedintele sindicatului Cartel Alfa. Potrivit lui Hossu, aceasta initiativa ar permite dezvoltarea sectorului turistic si, implicit, cresterea contributiei acestuia la PIB cu 200 milioane de euro.

Companiile si salariatii castiga impreuna

Companiile care acorda salariatilor tichete de masa beneficiaza de anumite avantaje. Astfel societatile pot face o economie de pana la 1,5 milioane de lei per salariat. Acest lucru se poate realiza prin deductibilitatea cheltuielilor la calculul impozitului pe profit. Aici intra scutiri de plata a taxelor sociale patronale (CAS, Somaj, asigurari sociale de sanatate, fondul de asigurare pentru accidente si comisionul pentru Inspectoratul Teritorial de Munca), a impozitului pe venit salarial si a taxelor sociale (pensie, somaj, asigurari de sanatate). De asemenea salariatii au ca avantaj real un venit lunar suplimentar destinat cheltuielilor alimentare si libertate in utilizarea tichetelor de masa (magazine alimentare, restaurante de diverse tipuri, catering etc.). Traduse toate acestea inseamna o crestere a venitului lunar de circa 1,4 milioane de lei pentru fiecare angajat.
×
Subiecte în articol: economic masa milioane tichetelor