x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tinerii antreprenori stau departe de creditele bancare

Tinerii antreprenori stau departe de creditele bancare

de Daniela Ivan    |    13 Oct 2017   •   11:56
Tinerii antreprenori stau departe de creditele bancare

Aproximativ 10.500 de planuri de afaceri, din cele 20.000 depuse în cadrul programului Start Up Nation, vor intra la finanţare în acest an. Firmele nou-înfiinţate vor primi ajutor nerambursabil de la stat în valoare de până la 200.000 de lei, prin acest program. Fondurile de la stat sosesc însă abia după ce utilajele sunt puse pe poziţie şi facturile emise. Antreprenorii care nu au bani ca să pună pe picioare afacerea pot să apeleze la furnizori ca să-i păsuiască câteva luni sau să ia un credit de la bancă.

Antreprenorii care au fost acceptaţi în cadrul programului Start Up Nation îşi fac în aceste zile ultimele calcule pentru a-şi porni propria afacere. Pentru a veni în ajutorul lor, trei bănci - BCR, Banca Transilvania și CEC Bank - au fost cooptate în program pentru a oferi credite-punte. Deşi oamenii nu prea se înghesuie la credite şi preferă să se descurce cum pot, bancherii le oferă consiliere şi le deschid conturi cu comisioane reduse. BCR a întocmit şi un ghid prin care le spune tinerilor antreprenori pas cu pas cum să-şi demareze afacerea.

De unde cumpăr echipamentul

Primul pas este ca întreprinzătorul să ştie dacă dispune de toţi banii şi este important să ia în calcul nu numai cheltuielile eligibile, ci şi pe cele neeligibile, cum ar fi achiziţia de materii prime şi consumabile, spune Lucian Mâţu, director în cadrul BCR.

Cel de-al doilea pas este ca antreprenorul care nu dispune de bani să caute un furnizor de echipamente care să fie dispus să vândă utilajul şi să accepte să-şi recupeze banii mai târziu. Odată instalat şi pus în funcţiune utilajul, furnizorul poate primi banii direct de la stat în contul banilor alocaţi start-up-ului.

Ce credit pot lua

Antreprenorii care nu găsesc un furnizor dispus să le livreze utilajele în avans pot apela la un credit bancar. Vestea bună este că împrumuturile se accesează pe baza dovezilor că IMM-ul a fost acceptat în programul Start Up Nation, deci împrumutul nu va ridica probleme. În plus, dobânzile la aceste credite sunt modice, variază între 3 și 4%, deci sunt la jumătate comparativ cu cele de la un credit clasic.

BCR vine cu o propunere de finanțare-punte de 100% din alocația financiară nerambursabilă, cea mai mică dobândă de pe piață - 3,5% pe an, comisioane zero la operațiunile curente, precum și un pachet dedicat de educație financiară.

CEC oferă credite cu dobândă de 3,99% pe an, iar dobânzile și comisioanele, precum și comisionul de garantare a creditului către Fondul de Garantare vor fi cheltuieli eligibile, suportate din ajutorul nerambursabil. Comisionul de acordare de 0,75% din valoarea creditului este perceput la data efectuării primei trageri din credit.

Banca Transilvania oferă împrumuturi cu o dobândă fixă de 3,9%/an, cu un comision de acordare de 0,75% din valoarea creditului, perceput la data efectuării primei trageri din credit, şi cu un comision de gestiune lunară de 0,08% din valoarea creditului.

“ BCR a deschis 2.000 de conturi Start Up Nation şi ţinteşte să ajungă la 4.000. Credite nu ştim deocamdată câte vom da, dar suntem în discuţie cu 500 de antreprenori şi cam 300 sunt în stadii mai avansate”

Lucian Mâţu, director în cadrul BCR

Mai mult de jumătate din start-up-urile acceptate în cadrul programului sunt afaceri pornite de către întreprinzători tineri care au o idee. Aceştia vin din zona IT sau din industriile creative. Cealaltă parte e formată din start-up-uri dezvoltate de antreprenori care şi-au dorit o extindere a afacerilor pe care le au.

×
Subiecte în articol: creditele bancare