x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tinerii vor sa se faca functionari

Tinerii vor sa se faca functionari

de Eugenia Mihalcea    |    27 Iul 2005   •   00:00
Tinerii vor sa se faca functionari

Administratie si Sociologie, Finante Banci si poate, pentru cei care au curaj Automatica si Calculatoare. Acestea sunt cele mai cautate facultati in aceasta vara la universitatile din Bucuresti.

In timp ce la Facultatea de Finante Banci, din cadrul Academiei de Studii Economice, concurenta este de 6 pe loc, iar la Automatica si Calculatoare se inghesuie numai 2 candidati pentru un loc bugetar, la Administratie, in cadrul Universitatii Bucuresti, este o batalie de 28,8 de candidati pe un loc. Mai putini totusi fata de anul trecut, cand au fost 31,65 de tineri pentru un loc. Facultatea de Administratie si Afaceri a scos la concurs anul acesta 150 locuri de la buget si 450 cu taxa, in conditiile in care tinerii nu au sustinut examen clasic, ci concurs de dosare. In top este si Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, cu 12,6 candidati pe loc. La polul opus se situeaza Facultatea de Fizica, unde erau ieri numai 0,6 candidati pe loc.

LA MODA. Cu o posetuta discreta sub brat, in care cu greu incap doua pixuri, cu bluze mulate, scurte, decoltate, fetele au invadat curtea Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Anul acesta s-au inscris 9.452 de tineri, conform profesorului dr. Antonescu Constantin, cancelar al ASE, dintre care aproximativ 6.500 sunt fete. Cei mai multi dintre absolventii de liceu s-au inscris pentru cel putin doua facultati. Sunt 18 tineri care au optat pentru toate cele 10 facultati ale ASE. Cel mai greu a fost examenul la matematica, este de parere Silviu din Pitesti, care nu s-a inscris decat la Contabilitate si Finante Banci, din cauza ca taxa e cam piperata, adica 700.000 de lei de facultate. Meditatii? Pentru cei cu buzunarele pline, la Bucuresti, la profesori universitari, care au tarife in euro.

La Universitatea Politehnica din Bucuresti a fost o concurenta de circa 1,5 tineri pe loc, cea mai cautata fiind Facultatea de Automatica si Calculatoare, cu 1,9 pe loc, dupa cum spune rectorul Ecaterina Andronescu.

3 PE LOC LA FARMACIE
La Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti s-au inscris aproximativ 2.118 absolventi de liceu, care vor candida pentru 2.113 locuri bugetare si cu taxa. Astfel, la Facultatea de Medicina, care ofera 400 de locuri subventionate de la bugetul de stat si 600 cu taxa, s-au inscris 1.200 de candidati, la Facultatea de Asistenta Medicala si Moase, care dispune de 215 locuri subventionate si 323 cu taxa - 400 de candidati, iar la Facultatea de Farmacie, ce ofera 120 de locuri subventionate si 180 cu taxa - 330 de candidati. Examenele de admitere sunt programate pentru azi si maine. Taxele de inscriere au fost 500.000 de lei vechi pentru Facultatea de Moase si Asistenta Medicala si 1.000.000 de lei vechi la celelalte facultati. Pentru a fi admisi, candidatii din Republica Moldova trebuie sa obtina o nota echivalenta cu ultima medie de admitere a celorlalti concurenti. Cat priveste taxele scolare, pentru locurile cu taxa, acestea variaza intre 300 de euro anual, la Facultatea de Asistenta Medicala si Moase, si 980 de euro anual, la celelalte facultati si pot fi achitate in doua transe semestriale.

LOCURI
Pentru cetatenii Republicii Moldova, absolventi ai liceelor din Republica Moldova sau din Romania, astazi este ultima zi cand isi mai pot depune dosarele pentru admitere in universitatile romanesti, la unul din centrele de inscriere organizate la Iasi si Galati. Candidatii vor sustine examen direct la universitati, in aceeasi perioada si aceleasi conditii cu cetatenii romani, dar pe locurile separate repartizate de catre Ministerul Educatiei. Media minima de admitere nu poate fi mai mica decat 5.

×
Subiecte în articol: economic taxa facultatea candidati