x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tintele lui Mugur Isarescu

Tintele lui Mugur Isarescu

01 Oct 2004   •   00:00

Noul Consiliu de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei are in fata o responsabilitate imensa, a declarat ieri guvernatorul Mugur Isarescu. El a trimis presei un comunicat in care prezinta obiectivele bancii centrale in perioada urmatoare.

PREMISE. Isarescu a apreciat ca obiectivul unei inflatii de numai 9% in 2004 este realizabil, in conditiile unei cresteri economice de peste 6%. Rezervele valutare ale BNR au depasit 10 miliarde de euro, sporind capitalul de incredere al tarii pe plan international. Pe piata valutara este asigurata stabilitatea relativa a cursului de schimb. In anii din urma au fost curatate bancile comerciale de credite neperformante, de pierderi, asigurandu-se pregatirea sistemului bancar pentru aderarea la UE, cresterea sanatoasa a creditului si imbunatatirea intermedierii financiare.

OBIECTIVE. "In fata noului consiliu se afla, in primul rand, obiectivul trecerii la leul greu, incepand de la 1 iulie 2005. Ne pregatim pentru acest moment cu maxima intensitate. Tintirea inflatiei, al doilea obiectiv important, ne va aduce fara indoiala nu numai o calmare a preturilor de consum, dar si o flexibilitate mai mare in stabilirea unui mix macro coerent. Obiectivul final pentru acest deceniu este o inflatie anuala de numai 2-3 la suta", apreciaza guvernatorul. "Ne pregatim, totodata, sa desavarsim liberalizarea contului de capital si convertibilitatea deplina a leului, al treilea obiectiv important, dand astfel unul dintre cele mai puternice semnale pozitive investitorilor straini. Cat priveste dobanzile pe piata interna, ele vor scadea in conditiile consolidarii dezinflatiei", a mai spus Isarescu.

Pentru atingerea acestor tinte va fi necesara "o buna conlucrare cu Ministerul Finantelor Publice. Vom avea insa nevoie de sprijinul Parlamentului, al Comisiilor buget-finante-banci".

×
Subiecte în articol: economic