x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Topul cumpărăturilor aiuritoare

Topul cumpărăturilor aiuritoare

19 Apr 2010   •   00:00
Topul cumpărăturilor aiuritoare
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Autorităţile şi companiile de stat continuă cu seria de achiziţii publice care de care mai ciudate. Lista este plină de surprize, de la cosirea buruienilor şi servicii de testare psihologică a personalului până la veşnicele comenzi de hârtie pentru copiatoare şi eternele reparaţii ale maşinilor din curte.



Vă aduceţi aminte de discursurile în care premierul Emil Boc anunţa sus şi tare că se reduc drastic achiziţiile de papetărie, birotică şi mobilier pentru a direcţiona banii către investiţii în infrastructură?

"Protecţia socială şi modernizarea statului sunt priorităţile în acest an ale Guvernului. Ele pot părea în contradicţie. În fapt, ele nu sunt în contradicţie una cu cealaltă cu o singură condiţie: să fim cu toţii cumpătaţi, să nu cerem mai mult decât se poate da. Să nu cerem mai mult decât economia poate în acest moment", reitera premierul Emil Boc la data de 15 martie într-un discurs citit în Parlament. "Mesajul meu este următorul, foarte simplu şi foarte clar: să consolidăm ceea ce am obţinut, să lăsăm deoparte demagogia şi populismele", mai spunea el.

O simplă trecere în revistă a anunţurilor postate pe portalul e-licitatie.ro în ultima lună ne oferă o doză din "cumpătarea" de care vorbea Boc. Transelectrica, societatea naţională de transport a energiei, este "regina" ciudăţeniilor scoase la licitaţie pe internet. Şi nu sumele puse în joc sunt motivul, ci exact ceea ce se cere. În schimbul a 220.000 de lei, Transelectrica solicită "servicii de înlăturare a buruienilor".

În altă parte, compania are nevoie, pentru doar 9.000 de lei, de "servicii de testare psihologică personal". Iar pentru încă 20.000 de lei doreşte întreţinerea instalaţiilor de climatizare. Sume fără TVA. Comuna Runcu are şi ea nevoie de mobilier pentru "Centru after school şi cămin cultural" pentru 41.800 de lei.

MAŞINA, BAT-O VINA!
Hidroelectrica doreşte şi ea trei maşini de teren, din care doar una comercială. Costul distracţiei: 473.000 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă aproximativ 120.000 de euro. În medie ar veni 40.000 de euro bucata. De altfel, în luna martie 2009, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a sesizat Corpul de Control al Guvernului privind achiziţiile de la Hidroelectrica. Compania luase în 2008 30 de maşini, în trei loturi, prin licitaţii suspecte.

Pentru acestea s-au plătit în total 3,78 milioane de lei. Iar autoturismele erau tot de teren. În total în 2008, compania a dat 8,1 milioane de lei pe maşini. Pentru fiecare dintre loturi a fost depusă o singură ofertă: din partea firmei Revo Cars SRL din Olăneşti, judeţul Vâlcea.

De altfel, parcurile auto au nevoie constantă de întreţinere şi completare. De exemplu, Agenţia pentru Romi, aflată în restructurare o dată cu introducerea legii de reformare a agenţiilor statului, tocmai vrea să închirieze zece autoturisme prin leasing operaţional pentru 254.100 de lei. Iar Curtea de Conturi îşi va repara şi întreţine parcul auto în următorii doi ani pentru 800.000 de lei, sumă fără TVA, potrivit unui anunţ din 31 martie.

"De aici înainte, aceşti bani nu vor mai fi utilizaţi, sfidând opinia publică şi bugetarul de rând, de agenţiile statului, ci vor veni la bugetul de stat şi vor fi alocaţi în funcţie de necesar. (...) Nici o autoritate publică din România nu va mai sfida cetăţeanul cu asemenea modalităţi de cheltuire a banului public", sublinia şeful Executivului la 12 august 2009, când anunţa exact marea restructurare a agenţiilor.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), consideră că externalizările serviciilor de tipul cositului de buruieni au venit ca solicitare a Fondului Monetar Internaţional (FMI). "Trebuie însă corelate cu profitul, cifra de afaceri a companiei, salariile directorilor şi mărimea sumei oferite pe aceste servicii", a mai adăugat el.

×
Subiecte în articol: economic cumparaturi top inutile