x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transelectrica a ajuns regina coasei: achiziţiile companiei de stat sunt bătătoare la ochi

Transelectrica a ajuns regina coasei: achiziţiile companiei de stat sunt bătătoare la ochi

de Gabi Golea    |    26 Iun 2012   •   18:57
Transelectrica a ajuns regina coasei: achiziţiile companiei de stat sunt bătătoare la ochi

Daca atentia opiniei publice a fost captata in aceste zile doar de insolventa Hidroelectrica, o alta companie publica, cu propriii sai 'baieti destepti“, jubileaza in spatele pusculitei pline de bani.

Este vorba de Transelectrica, o entitate aproape la fel de mare ca Hidroelectrica, cu o cifra de afaceri de 3,1 miliarde de lei si cu profituri la fel de frumusele. Si cu propriile ei probleme. Ca de exemplu buruienile. Acestea cresc si tot cresc si napadesc saraca firma de stat, care nu mai pridideste sa le taie.

Ziuanews.ro a prezentat recent lista achizitiilor pe 2012, aprobata la inceputul anului, cand compania era condusa de fostul director Horia Hahaianu. Intre acestea sar in ochi 'servicii de cosire si indepartare a vegetatiei in statii electrice si centre“, unde sucursala de la Craiova a pus deoparte 45.000 de euro. La acestea se mai adauga 34.000 de euro de la sucursala Pitesti si inca 29.000 de euro la Bucuresti. Inlaturarea buruienilor din statiile de transformare este o problema tulburatoare si in sucursalele Bacau si Timisoara, unde costa 34.000 de euro, respectiv 36.000 de euro. In total, un 'mizilic“ de 178.000 de euro.

Pixuri, dosare, post-it

Se poate mai mult? Desigur. O suma de 268.000 lei a fost aprobata pentru 'set rola folie de plastic igienica pentru dispozitive de toaleta igienice“. Cat inseamna asta? 'Doar“ 2.680 de bucati. Nici pixurile nu au fost uitate: 25.000 de lei au fost alocati pentru unele cu mecanism tip Parker sau similar. Daca ar fi sa ne uitam pe Jarrive.ro, unul din furnizorii de astfel de instrumente, banii ar fi suficienti pentru 20 de bucati din sidef placate cu aur de 23 de carate sau vreo 25.000 de unitati daca se prefera gama din 2007. Caz in care fiecare dintre cei 2.200 de angajati ai Transelectrica ar primi cate 11 pixuri. Post-it-urile sunt si ele la loc de cinste, cu 45.120 de lei. Socotind cu un pret de 2,1 lei bucata de 75 x 75 milimetri, cat am gasit pe Mastershop.ro, banii sunt de ajuns pentru 20.000 de post-it-uri. Dar asa e cand ai memoria scurta, ai nevoie de multe...

Pentru dosare s-au mai pus deoparte 110.000 de lei. Cel mai scump pe care l-am gasit noi a fost de 108 lei, ceea ce oricum ar fi de ajuns pentru mai mult de o mie de astfel de obiecte. Ca daca am pune la socoteala unul simplu de 8 lei, s-ar livra Transelectricii 'doar“ vreo 13.000.

Servicii peste servicii

Mai departe, 'serviciile de publicitate de corporatie si informare publica prin presa scrisa“ aduna 1,3 milioane de lei, adica aproape 300.000 de euro. Se mai gasesc 'servicii de organizare seminarii, conferinte, simpozioane, cocktailuri si mese festive“ cu o suma de 500.000 lei (110.000 euro), 'servicii de transport aerian“ ­ cu 530.000 lei (120.000 euro) si 'servicii de cazare in unitati hoteliere“ ­ cu 515.000 lei (120.000 de euro).

Potrivit documentului citat de Ziuanews.ro, din cele 4.265 achizitii programate pentru acest an, un numar de 3.317, adica 77,7% urmeaza sa fie realizate prin cumparare directa, la care se adauga 640 prin cerere de oferta.

Schimbare continua

Mircea Ciopraga, deputat PNL, a fost numit membru interimar al consiliului de Administratie (CA) al Transelectrica (TEL), in locul lui Stefan Gheorghe. Ciopraga va prelua si conducerea CA. Gheorghe a demisionat dupa ce a fost numit in fruntea Hidroelectrica. El abia fusese numit membru la data de 1 iunie de catre ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

Din consiliu mai fac parte Dumitru Pirvulescu si seful OPSPI, Remus Vulpescu, ambii fiind interimari. Ceilalti reprezentanti ai CA sunt Gheorghe Seculici, Andrei-Gabriel Benghea-Malaies, Dumitru-Virgil Orlandea si Adrian-Victor Vevera.

Componenta consiliului de administratie al companiei a fost schimbata de nenumarate ori in ultimii ani, atat in timpul cabinetelor conduse de Boc cat si de catre Ungureanu sau Ponta.

Transelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. Un pachet de 13,5% din actiuni este detinut de Fondul Proprietatea, iar 27,8% din titluri sunt detinute de actionarii de pe bursa.

×