x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie TRANSGAZ - Listare de succes

TRANSGAZ - Listare de succes

10 Dec 2007   •   00:00
TRANSGAZ - Listare de succes
Sursa foto: MARIN RAICA/

Oferta de 10% din acţiunile Transgaz a pus in mişcare 1,45 miliarde de euro, echivalentul a 1,4% din PIB.


Romănii s-au inghesuit să cumpere acţiuni la Transgaz. Subscrierea s-a incheiat vineri, iar calculele preliminare arată că oferta de 10% din acţiunile transportatorului naţional de gaze naturale a atras 1,45 miliarde de euro. Această sumă reprezintă echivalentul a 1,4% din PIB.


Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, ne-a declarat că acţiunile Transgaz au fost cu mult suprasubscrise. Astfel, suprasubscrierea a fost de 31,1 ori pe tranşa investitorilor mari şi de 10 ori pentru persoanele private. Şi a "adunat" 1,2 miliarde de euro de la companii şi 255 de milioane de euro de la persoanele private.


IMENS. Subscrierile la Transgaz au avut cel mai mare succes dintre toate ofertele publice iniţiale de la Bursa de Valori Bucureşti. Dacă la oferta Alumil, acţiunile acesteia au fost suprasubscrise in proporţie de 1.600% şi au adus in ringul bursier 129 milioane de euro, la Transgaz suma alocată este de 11,2 ori mai mare. Transgaz a depăşit şi Transelectrica, al cărei pachet de 10% din acţiuni a fost suprasubscris vara trecută in procent de 646%, investitorii alocănd circa 225 de milioane de euro. Interesul pentru acţiunile Transgaz este dat de participarea companiei la proiectul Nabucco, de transport al gazelor din zona Mării Caspice către Europa Occidentală.

Anul 2008 va aduce pe bursă alte trei companii din domeniul energetic: Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz.

×
Subiecte în articol: economic transgaz