x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transportatorii dau vina pe accize şi petrolişti pentru creşterea tarifelor

Transportatorii dau vina pe accize şi petrolişti pentru creşterea tarifelor

de Daniel Ionaşcu    |    03 Ian 2012   •   12:21
Transportatorii dau vina pe accize şi petrolişti pentru creşterea tarifelor

Tarifele de transport trebuie sa fie majorate cu minim 1% dupa ce acciza in lei la motorina a urcat cu 5,27% iar companiile petroliere au scumpit carburantii cu 20% in 2011 “in baza mai multor justificari mai mult sau mai putin plauzibile', considera Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

“In anul 2011 pana in decembrie, transportatorii rutieri au inregistrat o crestere a pretului la carburanti (motorina) in Romania cu cca 20%, in baza diferitelor justificari mai mult sau mai putin plauzibile', se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Aceasta mentioneaza ca 2011 a inceput cu aplicarea calendarului de majorare a accizelor la carburanti, astfel ca acciza la benzina a ajuns la pragul minim din UE de 359 euro/1.000 de litri in vreme ce la motorina a ajuns la 302,51 euro.1.000 litri. Ba mai multi, pana la 1 ianuarie 2013 aceasta din urma trebuie sa ajunga la minim 330 de euro.

Inceputul lui 2012 vine cu o crestere de 4,46% in euro, iar din cauza diferentei de curs rezulta un total de 5,27%, care poate justifica o crestere a pretului motorinei de 2%, adica 8,53-10 bani pe litru.

Scumpirile de la raft au alte cauze

“Avand in vedere ponderea costului motorinei in operatiunile de transport rutier, consideram necesara o majorare imediata de la 01.01.2012, a tarifelor de transport cu minim 1%. }inand seama de faptul ca ponderea costului cu transportul rutier in valoarea finala a produselor poate reprezenta de cele mai multe ori maxim 5% din valoarea finala a produselor pe raft, estimam ca datorita cresterii pretului la carburant, nu este justificata o crestere mai mare de 0,1% a preturilor finale ale produselor, orice majorare suplimentara fiind datorata altor cauze, care nu implica transportul rutier', considera transportatorii.

×
Subiecte în articol: carburanti transporturi scumpiri