x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transporturile vor atrage sute de milioane de euro prin POS-T

Transporturile vor atrage sute de milioane de euro prin POS-T

05 Oct 2010   •   00:00

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va absorbi până la finele anului câteva sute de milioane de euro din Programul Operaţional Sectorial de Transport (POS-T), după ce în 2009 nivelul fondurilor europene atrase a fost de 36 milioane de euro, a declarat secretarul de stat Constantin Dascălu.



"POS-T este un program dificil şi nu are rezultate imediate. Până la sfârşitul anului vor fi decontate câteva sute de milioane de euro pentru toate tipurile de transport ­ rutier, feroviar şi naval", a spus Dascălu, la summitul "Zilele feroviare". El a precizat că în prezent Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) are proiecte aprobate la UE în valoare de un miliard de euro şi proiecte depuse la Autoritatea de Management POS-T, dar şi la UE de două miliarde de euro, urmând ca până la finele anului să fie trimise spre aprobare.

Totodată, secretarul de stat a afirmat că ministerul de resort trebuie să se pregătească pentru următoarea alocare din POS-T aferentă perioadei 2014-2020.

"Anul viitor începe negocierea pentru planul 2014-2020. Chiar dacă avem o întârziere pentru exerciţiul financiar 2007-2013, cred că putem recupera şi trebuie să ne pregătim din timp pentru perioada 2014-2020", a spus Dascălu.
Referitor la valoarea POS-T 2014-2020, secretarul de stat a spus că speră să fie cel puţin la nivelul programului pentru 2007-2013.

Întrebat de situaţia fondurilor ISPA, care trebuie cheltuite până la finele anului, Dascălu a răspuns că MTI negociază cu UE prelungirea termenelor de realizare a proiectelor. "Fondurile ISPA trebuie cheltuite până la sfârşitul anului, altfel riscăm să le pierdem, dar putem prelungi cu un an sau doi acest termen. În acest sens, suntem în discuţii cu UE şi până la sfârşitul anului vom conveni cu UE care vor fi proiectele prelungite şi cu cât le vom extinde termenele", a mai spus Dascălu.

×
Subiecte în articol: economic