x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tranzacţia medie cu cardul în România este de 38 de euro

Tranzacţia medie cu cardul în România este de 38 de euro

de Daniela Ivan    |    06 Apr 2011   •   14:06

Numărul tranzacţiilor cu carduri a crescut cu 10% anul trecut, în condiţiile în care segmentul banking (tranzacţii, creditare) a scăzut în medie cu 40% în 2010, omparativ cu anul 2009.
"România nu este în urma ţărilor din regiune pe segmentul banking, ci cu un pas înaintea multor ţări din jur. Observăm că deşi activitatea pe banking a avut ca obiectiv principal reducerea cheltuielilor, segmentul cardurilor a crescut. În 2010, comparativ cu 2009, segmentul banking (tranzacţii, creditare) a scăzut în medie cu 40%, în timp ce piaţa cardurilor a crescut cu 10%", a afirmat Dana Demetrian,  directorul executiv Polul de Administrare Generală a Reţelei BRD Groupe Societe Generale.

Valoarea medie a tranzacţiilor efectuate cu cardul în România se ridică la 38 de euro (156 lei), valoare apropiată de media europeană de 52 euro, a declarat Manager Advisory Consulting, PriceWaterhouseCoopers, Andrei Creţu.  Gradul de penetrare a cardurilor în România este de 608 unităţi la mia de locuitori. Din cele 608 de carduri, 122 sunt carduri de credit, România ocupând la acest capitol ultimul loc în Europa Centrală şi de Est. Piaţa cardurilor este dominată, astfel, de cardurile de debit, folosite pentru plata salariilor.

Conform datelor Credit Europe Bank, tranzacţiile online la nivel naţional au crescut cu 38% în 2010, comparativ cu 2009, iar volumul lor a atins 128 milioane euro. În România funcţionează aproximativ 1.000 de magazine online înrolate la platforma de securitate 3D Security, însă plăţile cu cu carduri pe segmentul e-commerce reprezintă sub 10% din totalul plăţilor.

×
Subiecte în articol: tranzactii bănci valoare carduri