x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tranzacţii de peste 2 miliarde de euro

Tranzacţii de peste 2 miliarde de euro

de Daniela Ivan    |    27 Dec 2007   •   00:00
Tranzacţii de peste 2 miliarde de euro
Sursa foto: Rompres foto/

Valoarea tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară a atins in acest an 2 miliarde de euro. Achiziţia Polus Center Constanţa, dezvoltat de compania Trigranit, de către fondul austriac Immoeast este cea mai mare tranzacţie din 2007.

Valoarea tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară a atins in acest an 2 miliarde de euro. Achiziţia Polus Center Constanţa, dezvoltat de compania Trigranit, de către fondul austriac Immoeast este cea mai mare tranzacţie din 2007.

Vănzările de imobile noi au atins in acest an valoarea de două miliarde euro, potrivit estimărilor DTZ Echinox. Analiştii companiei apreciază că in primele nouă luni, tranzacţiile imobiliare din Romănia au insumat 1,5 miliarde de euro, egalănd nivelul pe intreg anul trecut. "Cea mai mare parte a tranzacţiilor a avut loc pe piaţa de retail, fiind urmată de cea de birouri şi apoi de segmentul industrial. Bucureştiul a atras cele mai multe investiţii in special pe segmentul office, in timp ce in oraşele din provincie s-au inregistrat cele mai multe tranzacţii cu spaţii de retail", a precizat Cristian Ustinescu, capital markets manager in cadrul DTZ Echinox. Activitatea de investiţii imobiliare din Romănia rămăne insă limitată, ca urmare a lipsei acute de clădiri scoase la cumpărare de către proprietari. "Cu toate acestea, numărul fondurilor de investiţii care doresc să cumpere proprietăţi pe piaţa romănească creşte in fiecare săptămănă. Avănd in vedere ratele mici de neocupare şi oferta limitată, cele mai multe tranzacţii au fost de tip «forward-purchase», proiectele fiind achiziţionate incă din faza de construcţie", se arată in raportul de piaţă al companiei Colliers. Vestea bună este că in acest an, Romănia a intrat in topul ţărilor din regiunea Europei, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) cu primele cinci tranzacţii care totalizează 480 de milioane de euro.

POLUS CENTER. Cea mai mare tranzacţie incheiată in 2007 s-a inregistrat in Constanţa, prin achiziţia centrului comercial Polus Center, dezvoltat de compania Trigranit, de către fondul austriac de investiţii Immoeast. Austriecii au anunţat că vor plăti companiei Trigranit 185 de milioane de euro, printr-un contract de tip "forward purchase", in mai multe etape. Immoeast va achiziţiona proiectul treptat, in funcţie de gradul de realizare a lucrărilor şi de gradul de ocupare. Centrul comercial va avea o suprafaţă construită la sol de 67.100 de mp, iar la demisol de 27.300 de mp unde vor fi construite 1.250 de locuri de parcare. Proiectul mai prevede amenajarea unui hypermarket, spaţii comerciale, săli de cinema şi alte spaţii de agrement. Odată terminat, complexul va fi cel mai mare din Constanţa.

AMERICA HOUSE. Clădirea de birouri situată in Piaţa Victoriei din Capitală a fost preluată de Ixis Corporate&Investment Bank, subsidiară a grupului financiar francez Natixis, cotat la Paris, intr-o tranzacţie record pentru piaţa locală de birouri, de aproximativ 120 milioane euro. Gigantul francez este la prima investiţie pe piaţa romănească, avănd birouri in 68 de ţări din intreaga lume şi 23.000 de angajaţi. America House are o suprafaţă inchiriabilă de 27.000 de metri pătraţi, astfel că preţul pe metrul pătrat de birouri este de aproape 4.500 de euro. Printre chiriaşii America House se numără BCR, operatorul de telefonie mobilă Cosmote, compania de audit Deloitte sau casa de avocatură Ţucă, Zbărcea & Asociaţii. Proprietarii America House incasează intr-un an circa 7 milioane de euro din chirii. GTC nu se află la prima vănzare pe piaţa locală, compania fiind cunoscută şi pentru dezvoltarea imobilului Europe House, situat tot in Piaţa Victoriei, clădire preluată in 2003 de către fondul austriac de investiţii Europolis, intr-o tranzacţie de circa 30 de milioane de dolari.

S-PARK. Pe locul al treilea se situează tot Immoeast, care a plătit 110 milioane de euro pentru proiectul de birouri S-Park din Bucureşti. Austriecii au mai cumpărat parcul de afaceri Victoria Park aparţinănd firmei belgiane Liebrecht & wooD. cu un preţ de circa 60 de milioane de euro. Immoeast a mai investit 60 de milioane de euro pentru a dobăndi 25% din acţiunile grupului de dezvoltare imobiliară Adama Holding Public, care a programat in Romănia investiţii evaluate la 600 milioane de euro. Acţionarii Adama sunt firma americană Tiger Global Management, trustul de investiţii privat American RomRe, conducerea şi fondatorii companiei. Fondul austriac a mai preluat şi centrul comercial Euromall din Piteşti pentru 60 de milioane de euro

CUBIC CENTER. Fondul britanic de investiţii Fabian a preluat pentru 60 de milioane de euro imobilul de birouri Cubic Center, din nordul Bucureştiului, dezvoltat de către compania Kendama Limited, inregistrată in Insulele Virgine. Clădirea are o suprafaţă de 44.000 de metri pătraţi, din care 22.000 mp inchiriabili, precum şi o parcare cu 533 de locuri. Lucrările de construcţie ale imobilului de birouri de 12 etaje au inceput şi vor fi finalizate in anul 2009.

Tranzacţii multe

Pe lăngă marile tranzacţii, in acest an au fost realizate multe tranzacţii de dimensiuni mai reduse, atăt in Bucureşti, căt şi in afara Capitalei. Compania Miller Development, parte a grupului englez Miller Group, a cumpărat de la firma braşoveană Temvar centrul comercial Magnolia Center din Braşov, pentru circa 20 de milioane de euro. Un alt investitor inregistrat in Marea Britanie, fondul de investiţii City Capital Property Limited, a preluat de la compania M&C Development clădirea de birouri in care işi are sediul operatorul de servicii de comunicaţii prin cablu UPC Romănia. Valoarea tranzacţiei a fost de circa 10 milioane euro. Compania israeliană Atlas Estates a preluat hotelul Golden Tulip de pe Calea Victoriei din Bucureşti pentru 20 milioane de euro, iar firma Metis Capital, tot din Israel, a achiziţionat hotelul Cerna din Capitală o dată cu preluarea firmei Finit Investment & Development, pentru 2,6 milioane de euro. Pe piaţa spaţiilor industriale s-a inregistrat o singură tranzacţie, compania germană de transport Transalkim cedănd fondului de investiţii Eastern European Property Fund Limited un proiect imobiliar care cuprinde spaţii de depozitare şi de birouri amplasate in apropiere de Bucureşti, pentru 3,95 milioane de euro.

Millennium Business Centre

Cea mai inaltă clădire din capitală, care are 24 de niveluri, a fost cumpărată la pachet impreună cu alte două imobile de birouri. Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds, divizia de investiţii imobiliare a grupului Allianz, a achiziţionat trei cladiri de birouri din Bucureşti de la Fondul European Convergence Property Company printr-o singură tranzacţie estimată la 110,5 milioane de euro.Cele trei proprietăţi sunt Millennium Business Centre, achizitionată pentru 52,6 milioane de euro, PGV Tower şi Construdava, preluate pentru 27,4 milioane de euro, respectiv 26,5 milioane de euro.


Retail-ul in top

"Cea mai mare parte a tranzacţiilor a avut loc pe piaţa de retail, fiind urmată de cea de birouri şi apoi de segmentul industrial. Bucureştiul a atras cele mai multe investiţii in special pe segmentul office, in timp ce in oraşele din provincie s-au inregistrat cele mai multe tranzacţii cu spaţii de retail"

Cristian Ustinescu, reprezentant DTZ Echinox

Cerere mare

"Numărul fondurilor de investiţii care doresc să cumpere proprietăţi pe piaţa romănească creşte in fiecare săptămănă. Avănd in vedere ratele mici de neocupare şi oferta-limitată, cele mai multe tranzacţii au fost de tip «forward-purchase», proiectele fiind achiziţionate incă din faza de construcţie"

Studiu Colliers

daniela.ivan@jurnalul.ro

×