x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tratatul bugetar pentru salvarea zonei euro, publicat pe site-ul Comisiei Europene

Tratatul bugetar pentru salvarea zonei euro, publicat pe site-ul Comisiei Europene

01 Feb 2012   •   13:04
Tratatul bugetar pentru salvarea zonei euro, publicat pe site-ul Comisiei Europene

Summit-ul informal al Uniunii Europene de la Bruxelles a decis incheierea unui pact fiscal pentru a intari disciplina bugetara. Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in uniunea economica si monetara a fost publicat astazi pe site-ul Comisiei Europene.

25 din cele 27 de state membre, printre care si Romania au adoptat noul tratat bugetar. Cehia si Marea Britanie au refuzat.

Vezi AICI toate prevederile tratatului european

Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la inceputul lunii martie si se va aplica de indata de 12 state l-au ratificat.

Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa lucrarile informale ale Consiliului European, ca noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de Romania, prin Constitutie, pana la finalul anului 2013, in unele conditii acest lucru fiind necesar de facut chiar si mai repede.

Pactul prevede ca statele semnatare sa mentina bugete echilibrate si un deficit structural care sa nu depaseasca 0,5 la suta din PIB. Fiecare stat va trebui sa instituie un mecanism de corectie care se va declansa automat in caz de deparaj in raport cu acest obiectiv.

In caz de depasire a limitei de 3 la suta din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sanctiuni cvasi-automate.

Initial pactul prevedea obligativitatea includerii acestuia in constitutiile tarilor semnatare, totusi ca o concesie din partea Germaniei, pentru eliminarea dificultatilor intampinate in cadrul negocierilor, s-a adoptat varianta de text in care aceast demers are rangul unei recomandari.

×