x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trecerea la euro ne va aduce inflaţie şi şomaj.

Trecerea la euro ne va aduce inflaţie şi şomaj.

de Daniela Ivan    |    26 Mai 2011   •   15:42

Firmele cu capital romanesc nu sunt pregatite pentru trecerea la euro si vor da faliment pe capete, sustin unii analisti economici. "Circa 300.000 - 400.000 de agenti locali risca sa dispara daca Romania intra in zona euro, pentru ca nu vor putea face fata competitivitatii", considera analistul economic Ilie Serbanescu. Problema este ca intrarea in zona euro presupune existenta unor firme puternice care sa poata trai singure fara ajutorul BNR, care le da un plus de competitivitate prin mentinerea unui curs leu-euro intr-o zona acceptabila pentru exporturi. Fara tamponul BNR multe firme vor fi in afara pietei si nu vor putea face fata concurentei firmelor cu capital strain. "Ne putem permite sa luam ca reper capitalul strain din Romania pentru decizia Romaniei de a convietui in zona euro? Stim ca firmele straine sunt foarte eficiente. Capitalul strain obtine 35% din profiturile realizate in tara utilizand numai 17-18% din forta de munca", a declarat Serbanescu. Acesta a mai adaugat ca restul de 81-82% din salariatii romani sunt angajati in firme cu capital autohton, care risca sa dea faliment. "in aceste firme lucreaza un milion de salariati, isi poate permite Romania sa scoata un milion de oameni din joc? Si asa ne descurcam greu cu 4 milioane de salariati, cum ne vom descurca cu 3 milioane?", a mai opinat Serbanescu.

Statul roman este mult mai prost pregatit decat firmele, considera Liviu Voinea, director executiv la Grupul de Economie Aplicata. "Statul va emite datorie intr-o moneda pe care nu o controleaza. Acum emite datorie in lei, iar cel care rascumpara datoria ia tot lei, insa dupa ce vom adopta euro va lua euro si paote pleca cu ei intr-o alta tara, de exemplu in Germnaia", a explicat Voinea. Acesta a mai spus ca Romania nu poate indeplini o buna parte a criteriilor de la Maastricht.

Analistii considera ca procedura de aderare nu ar permite Romaniei sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2015, termen care ar presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) cel mai tarziu la mijlocul anului viitor, pentru a iesi din aceasta anticamera in a doua jumatate a lui 2014. Dupa aceasta procedura, Banca Centrala Europeana si Parlamentul European trebuie sa-si dea acordul pentru aderare, procedura care dureaza cateva luni.

Intrarea in ERM-II este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB, datoria publica trebuie limitata sub 60% din PIB, iar inflatia sa nu depaseascan cu 1,5% media celor mai performante tari din zona euro) si sa se afle timp de doi ani in ERM-II, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.

Fostul comisar european, Leonard Orban, acum consilier prezidential, a declarat ca Romania nu indeplineste majoritataea criteriilor de aderare la zona euro, dar ca decizia de a stabili ca obiectiv aderarea la zona euro in 2015 a avut ca motiv necesitatea de a continua reformele. "Daca nu va creste competitivitatea, convergenta reala, vom avea de suferit. Fiecare cetatean din Romania va fi afectat de lipsa sau incetinirea reformelor structurale , a spus Orban.

O alta problema este ca intrarea in zona euro va duce la cresterea inflatiei. “Daca vom intra nu vom putea face fata socurilor externe la fel cum o facem acum. Este mult mai bine, deocamdata, in afara zonei euro decat inauntru. Daca intram nepregatiti va fi dificil sa reactionam la socuri', a spus Laurian Lungu, manager partner Macroanalitica. "Va exista un impuls inflationist dat de trecerea preturilor la euro si foarte important va fi paritatea leu-euro la care se va face trecerea", a explicat Liviu Voinea, director executiv la Grupul de Economie Aplicata.

Roubini: Romania nu este pregatita pentru euro

Si economistul american Nouriel Roubini considera ca Romania nu va fi pregatita sa intre in zona euro in 2015. "In mod realist, nu cred ca tara va fi capabila sa intre in zona euro in 2015, pentru ca in primul rand s-ar putea sa nu fiti pregatiti. Nu este nimic rau in a mai astepta un an sau doi. In al doilea rand, din cauza a ceea ce s-a intamplat in Grecia exista o rezistenta a actualilor membri, care sunt ingrijorati daca sunteti pregatiti sau nu sa aderati", a spus Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York. El a adaugat ca zona euro s-ar putea schimba pana in 2015. Roubini nu exclude posibilitatea ca unele state mai slabe sa nu mai faca parte din zona euro pana in 2015, in conditiile in care unii politicieni mai populari ar putea decide revenirea la fostele monede nationale pentru a castiga competitivitate.

×