x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trei milioane de români riscă să rămână cu facturi mari la gaze

Trei milioane de români riscă să rămână cu facturi mari la gaze

de Adrian Stoica    |    25 Iun 2020   •   11:10
Trei milioane de români riscă să rămână cu facturi mari la gaze

Institutul de sondare INSCOP Research a realizat la nivel naţional o cercetare sociologică în cadrul proiectului Academiei Române ”Barometrul Securității Energetice din România”. Rezultatele cercetării sunt alarmante, ele arătând că peste trei milioane de români riscă să aibă, de la 1 iulie 2020, facturi mari la gaze din cauza unor furnizori care nu doresc să ofere un preț corect la gaze. Pentru a împiedica acest lucru, Asociaţia Energia Inteligentă a adresat Avocatului Poporului o petiţie prin care îi solicită să intervină pe lângă Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru a opri abuzurile unor furnizori. Petiţia a fost transmisă, de asemenea, Guvernului şi preşedintelui României.

 

Conform Ordinului ANRE nr 27/2020, la art. 4 se stabilește că, de la data de 1 iulie 2020, consumatorii casnici de gaze care rămân la același furnizor vor trebui să plătească prețul impus de furnizor. „Având în vedere că în conformitate cu OUG 1/2020 începând cu data de 1 iulie 2020 întreaga piață de gaze din România este liberă, inclusiv piața consumatorului casnic, Ordinul 27/2020 al ANRE încalcă dreptul consumatorului casnic de a-și negocia prețul la gaze așa cum este stabilit prin lege (art. 177, alin 1 din Legea 123/2012), se arată în petiţie.

 

Prin prezenta Petiție solicităm Avocatului Poporului să intervină pe lângă ANRE pentru respectarea legislației în vigoare prin abrogarea art. 4 din Ordinul 27/2020, cel care dă posibilitatea furnizorilor de a-și impune prețul în mod unilateral și a stabili obligația furnizorilor de a agrea de comun acord cu consumatorul un preț de furnizare a gazelor după data de 1 iulie 2020.

 

Asociaţia Energia Inteligentă

 

Asociaţia Energia Inteligentă cere modificarea Legii 123/2012 printr-o ordonanță de urgență care să stabilească faptul că în perioada de tranziție până la 1 iulie 2021, consumatorii casnici care nu au semnat contractul cu un alt furnizor de gaze să beneficieze de un preț stabilit ca medie ponderată aferentă produselor pentru ziua următoare de pe bursele de gaze din România.

Se propune o formulă de preț corect 

Astfel, asociaţia propune ca prețul final pe care să-l plătească consumatorul casnic care nu a semnat un contract cu un furnizor să se stabilească după cum urmează:

Preț (lei/MWh) =  Preț gaz (lei/MWh) + Marja comercializare (lei/MWh) + Tarif transport (lei/MWh) + Tarif distribuție (lei/MWh)

Unde: 

Preț gaz (lei/MWh) = Prețul aferent lunii de livrare va fi:

Media ponderată a prețurilor aferente produselor pentru ziua următoare, calculată pentru cel puțin 20 de zile din luna de livrare, tranzacționate pe piețele produselor standardizate pe termen scurt, administrate de către operatorii licențiați ai piețelor centralizate din România sau în lipsa acestui preț se merge pe varianta (b);

Media ponderată a prețurilor aferente produselor pentru luna de livrare, tranzacționate în luna anterioară lunii de livrare în cadrul piețelor produselor standardizate pe termen mediu și lung, administrate de către operatorii piețelor centralizate din România sau în lipsa acestui preț se merge pe varianta (c);

Media ponderată cu cantitățile zilnice vândute în luna de livrare conform prezentului Contract, a prețurilor medii ale fiecărei zile de livrare, calculate de către OTS și publicate pe pagina sa de internet, conform art. 1021 a), b), c), d), e) si f) din Codul Rețelei pentru Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale. Pentru zilele în care OTS aplică art. 1021 g) prețul va fi egal cu media aritmetică a prețurilor din ziua precedentă și ziua următoare, în care s-au putut calcula prețuri medii ponderate conform art. 1021 a), b), c), d), e) si f) din Codul Rețelei pentru Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale.
* Marja comercială (lei/MWh) = pe care fiecare furnizor o ofertează
* Tarif transport (lei/MWh) = 
Componenta volumetrică (lei/MWh) + componenta de rezervare de capacitate (lei/MWh) * 24 (h) * nr. de zile ale lunii * Capacitatea rezervată pentru consumator (MWh/h) / Consum lunar (MWh)
* Tarif de distribuție (lei/MWh) = pentru categoria de consum și operatorul sistemului de distribuție pentru fiecare loc de consum în parte

“O astfel de abordare ar elimina încălcarea legislației în vigoare, ar elimina stabilirea unilaterală a prețului gazelor naturale de către furnizori, ar permite celor care nu au negociat sau nu au reușit să negocieze un preț la gaze să beneficieze de un preț corect în raport cu evoluția pieței de gaze, ar determina modificarea comportamentului furnizorilor de gaze în sensul de a-l determina să identifice canale de comunicare și negociere cu consumatorii casnici”, arată Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.


 

Taxă specială cu dedicaţie pentru E.ON şi Engie

 

Furnizorii de gaze ar putea fi obligaţi să plătească o taxă suplimentară, pe profitul pe care îl fac după liberalizarea pieței de gaz, a declarat ieri Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Propunerea avansată de Iulian Iancu ar urma să fie introdusă în Legea energiei, iar pentru modificarea ei este nevoie de votul Parlamentului. Aceasta măsură este gândită ca una de protecţie pentru consumatori în cazul în care furnizorii nu vor să scadă preţurile, continuând să vândă la prețul reglementat de 68 de lei, deşi preţurile au scăzut la 30 de lei. Măsura vizează, în principal, companiile E.On şi Engie, care până acum refuză să scadă preţurile după 1 iulie.

 

Românii, prea puţin informaţi

 

Conform cercetării sociologice ”Barometrul Securității Energetice din România”, lansat ieri, la momentul efectuării sondajului, mai puțin de jumătate dintre români (48.8%) declarau că au auzit de faptul că piața de gaze naturale va fi liberalizată începând cu 1 iulie 2020, în timp ce 50.2% că nu au auzit, iar 1% nu au răspuns. 

-38% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de gaze naturale, dacă vor primi o ofertă mai bună din partea altui furnizor, în timp ce 27,9% resping această posibilitate. 30,8% declară că nu sunt conectați la rețea. Nu știu sau nu răspund -  3,3%.

-52,6% dintre cei chestionați iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică, dacă vor primi o ofertă mai bună din partea altui furnizor; 47% resping această posibilitate, iar 0,4% declară că nu sunt conectați la rețea.

-39,7% dintre respondenți declară că au auzit de faptul că piața de energie electrică va fi liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021; 59,5% că nu au auzit. Procentul non-răspunsurilor este de 0,8%.

-62.3% dintre respondenți consideră că statul ar trebui să subvenționeze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici (în ușoară creștere față de 58% în septembrie 2019); 34% (un procent similar celui din septembrie 2019) sunt de părere că statul ar trebui să subvenționeze cu sume mici toți consumatorii, indiferent de veniturile pe care le câștigă; 3,7% este procentul non-răspunsurilor.
 

×