x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trei variante pentru legea unică de salarizare

Trei variante pentru legea unică de salarizare

de Diana Scarlat    |    26 Aug 2009   •   00:00
Trei variante pentru legea unică de salarizare

Coeficienţii de ierarhizare nu sunt pe placul sindicatelor, salariile rezultate din ultimele calcule sunt mult mai mici decât se discutase la început, iar legea salarizării unitare se va mai lăsa aşteptată mult şi bine. Guvernul ar fi vrut să o finalizeze săptămâna aceasta, dar termenul este nerealist din punctul de vedere al sindicatelor.

În urma ultimei discuţii între Guvern şi partenerii sociali, care a avut loc ieri, s-a ajuns la concluzia că majorarea salariilor mici în 2010 va avea loc numai dacă vor fi bani. Guvernul a mai anunţat că salariile bugetarilor ar putea fi îngheţate anul viitor, soluţie conside­rată drept inacceptabilă de sindicate.

Salariile bugetarilor ar trebui să crească până în 2015 cu 56%, dar asta numai cu preţul multor locuri de muncă, 326.000 de angajaţi din sistem urmând să fie disponibilizaţi până atunci. Salariul minim brut pe economie ar putea să ajungă la 705 lei în 2010 şi la 1.100 până în 2015, după creşteri succesive. Conform noii grile, care a stârnit nemulţumirea sindicatelor, un profesor cu gradul I ar primi 4,1 salarii minime pe economie, un profesor debutant, 1,6 salarii minime pe economie, adică numai 960 de lei, raportat la actualul salariu minim, de 600 de lei, iar un asistent universitar cu 40 de ani vechime ar avea 3,4 salarii minime pe economie. Un medic primar ar avea 5,1 salarii minime pe economie, o asistentă medicală, 3 salarii minime pe economie, un manager de spital, 6,8 salarii minime pe economie, iar un asistent medical debutant, 1,5 salarii minime pe economie.
AJUSTĂRI PREA MARI
Cele câteva luni de dezbatere a legii unitare de salarizare au redus semnificativ coeficienţii de ierarhizare în baza cărora urmează să se calculeze salariile bugetarilor din momentul intrării în vigoare a legii. Noile ajustări, de până la 25%, au rezultat în urma analizei făcute de Ministerul Finanţelor. Asta după ce tot Finanţele tăiaseră aproximativ 40% din coeficienţii iniţiali cu o lună şi jumătate în urmă. Luni seară, Guvernul a analizat varianta viitoarei legi a salarizării unitare, în care raportul dintre salariul mediu şi cel minim să fie de 2 la 1, iar masa salarială să scadă de la 9,4% din PIB, cât este acum, până la 6% din PIB, în 2015. Iar ieri, sindicatelor le-a fost prezentată
o variantă conform căreia numărul de angajaţi din sistemul bugetar s-ar reduce de la 1.394.000 la 1.068.000 până în 2015.

Potrivit aceluiaşi document, numărul angajaţilor din sistemul bugetar s-ar putea reduce cu 150.000 în 2010, iar salariile vor avea o creştere zero. Guvernul intenţiona să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru un pachet de legi care include şi noul sistem de salarizare în sectorul bugetar, la 2 septembrie, dar discuţiile pe marginea proiectului legii salarizării unitare se vor prelungi până săptămâna viitoare.


AMENINŢĂRI SINDICALE

Sindicaliştii au declarat ieri, înaintea întâlnirii de la Guvern, că nu vor accepta o nouă ajustare a coeficienţilor de salarizare din grila unică, fiind pregătiţi pentru proteste de stradă în cazul unei eventuale decizii defavorabile a Guvernului. Bogdan Hossu, liderul CNS "Cartel Alfa", a declarat ieri, înaintea întâlnirii de la sediul Guvernului, că în nici un caz nu va accepta ultima variantă a coeficienţilor de ierarhizare, dar speră ca problemele apărute să fie rezolvate şi să existe disponibilitate din partea Executivului în acest sens.

Iniţial, legea trebuia adoptată la 20 iunie, însă termenul a fost amânat, iar în prezent se doreşte finalizarea actului normativ în această săptămână, astfel încât la 2 septembrie Guvernul să-şi poată asuma răspunderea în faţa Parlamentului. Potrivit lui Bogdan Hossu, coeficientul mediu ponderat ar trebui să fie de 2,7-2,8. În proiectul actual este respectat acest coeficient, dar nu este rezolvată ierarhia pe fiecare sector de bugetari. Toate aceste deficienţe ar trebui să fie eliminate în următoarea şedinţă, care va avea loc mâine la Ministerul Finanţelor, iar până săptămâna viitoare, proiectul ar trebui să ajungă la forma finală.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat ieri că raportul dintre salariul minim şi cel maxim va fi de 1 la 15, faţă de 1 la 29 cum este în prezent, iar salariile aflate în plată nu vor scădea ca urmare a aplicării noii legi.

×