x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trezoreria va împrumuta primăriile cu o dobândă de 5,25% pentru plata arieratelor

Trezoreria va împrumuta primăriile cu o dobândă de 5,25% pentru plata arieratelor

30 Ian 2013   •   20:39
Trezoreria va împrumuta primăriile cu o dobândă de 5,25% pentru plata arieratelor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Primăriile se vor împrumuta de la Trezorerie cu o dobândă de 5,25% pentru plata datoriilor mai vechi de 90 de zile, aşa-zisele arierate, şi vor rambursa împrumutul în cinci ani.

 
"Împrumutul va fi la dobânda de politică monetară a Băncii Naţionale a României pentru plata arieratelor autorităţilor publice locale la 31 decembrie 2012", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, la dezbaterile generale pe marginea bugetului pe anul 2013, în comisiile parlamentare de buget-finanţe. 
 
Şeful Misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, a declarat marţi, într-un interviu acordat Agerpres, că arieratele unor primării sunt mult mai mari decât veniturile proprii şi acestea nu vor putea rambursa în cursul anului 2013 creditul de trezorerie pentru stingerea datoriilor. 
 
"Suntem preocupaţi de faptul că în cazul unor autorităţi locale arieratele sunt mai mari, în unele cazuri mult mai mari, decât veniturile proprii. Probabil acestea vor beneficia de un credit-punte de la administraţia centrală, pe care îl vor rambursa într-o perioadă mai lungă de un an", a afirmat Erik de Vrijer. 
 
Oficialul FMI crede că, dacă măsurile speciale prevăzute în premieră în legea bugetului de stat pe 2013 vor fi implementate corect, autorităţile vor reuşi să elimine arieratele administraţiei locale până la finalul acestui an. 

×