x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trump acuză China și Uniunea Europeană de manipulare valutară

Trump acuză China și Uniunea Europeană de manipulare valutară

20 Iul 2018   •   17:44
Trump acuză China și Uniunea Europeană de manipulare valutară

Preşedintele Donald Trump a acuzat China şi Uniunea Europeană de devalorizarea monedelor lor şi şi-a reafirmat criticile la adresa Rezervei Federale americane (Fed) pentru majorarea dobânzilor, apreciind că aprecierea dolarului afectează economia ţării, transmite Bloomberg. 

"China, Uniunea Europeană şi alţii şi-au manipulat monedele şi şi-au redus ratele dobânzilor, în timp ce SUA majorează dobânzile, deşi dolarul devine din ce în ce mai puternic cu fiecare zi care trece, înlăturând marele nostru avantaj competitiv", a scris Trump pe Tweeter vineri. 

"SUA nu ar trebui penalizate pentru că o duc atât de bine. Înăsprirea de acum afectează tot ce am făcut. Statelor Unite ar trebui să li se permită să recupereze ce au pierdut din cauza manipulării valutare ilegale şi a acordurilor comerciale proaste", susţine preşedintele SUA. 

Comentariile sale privind manipularea valutară de către China şi Uniunea Europeană contrazic un raport al Trezoreriei SUA publicat în aprilie în care nu se specifică numele nici unei ţări care ar manipula valuta pe baza unor criterii specifice. 

Joi, Trump a criticat Rezerva Federală a SUA pentru majorarea dobânzilor, încălcând astfel o tradiţie de peste 20 de ani a Casei Albe de a evita comentariile privind politica monetară, din respect pentru independenţa Fed. 

Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a indicat marţi că Fed este în grafic pentru a majora de încă două ori ratele dobânzilor în 2018, ţinând cont de piaţa robustă a forţei de muncă şi de soliditatea cererii pe plan intern şi extern. 

"Cu o piaţă robustă a forţei de muncă şi o rată a inflaţiei aproape de ţinta noastră, riscurile la adresa perspectivei economiei sunt în mare echilibrate, iar Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC) crede că, deocamdată, cea mai bună soluţie o reprezintă majorarea graduală a costului creditului", a explicat Powell. 

Acesta a scos în evidenţă soliditatea economiei SUA, spunând că "până acum a înregistrat un ritm robust de creştere anul acesta, datorită creşterii numărului de locuri de muncă, a majorării cheltuielilor de consum şi a sporirii încrederii oamenilor de afaceri, iar exporturile au beneficiat de pe urma performanţelor economice bune din alte state". 

În iunie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a făcut un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 1,75% şi 2,00% dobânda de politică monetară, cel mai ridicat nivel din 2008. Decizia a reprezentat a şaptea majorare a costului creditului din 2015. 

Analiştii avertizează că ratele mai mari ale dobânzilor ar putea provoca turbulenţe pe unele pieţe emergente. Ratele scăzute ale dobânzilor au determinat în ultimii ani investitorii să-şi aducă banii pe pieţele mai riscante, pentru profituri mai mari.

AGERPRES

×