x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tun de 77 milioane $ marca Frank Timis

Tun de 77 milioane $ marca Frank Timis

28 Oct 2004   •   00:00

ECONOMIC

Controversatul om de afaceri Frank Timis a facut marti, dintr-un foc, in Grecia, prin celebrele sale vanzari incrucisate de actiuni, nici mai mult, nici mai putin decat fabuloasa suma de 77,3 milioane dolari.
LAVINIA TUDORAN, CATALIN BUDESCU

GLOBALIZARE. Manevrele omului de afaceri Frank Timis nu se rezuma doar la generosul spatiu oferit de Romania
Presedinte al Regal Petroleum, acesta si-a vandut actiunile pe care le avea in Grecia, la Hellas, cu activitati de minerit si exploatare aurifera. Pachetul lui Timis a fost cumparat de catre European Goldfields, scrie cotidianul britanic The Telegraph. Potrivit publicatiei, Timis si-a vandut cele 21 de procente detinute la Hellas. El s-a inteles ca o treime din castig sa fie bani gheata si doua treimi, actiuni la European.

ACTIUNI BLOCATE. Cu toate ca omul de afaceri a facut la un moment dat parte din consiliul de administratie al European Goldfields, un reprezentant al companiei a declarat ca nu exista nici un conflict de interese in toata aceasta tranzactie. "Nu mai este membru al consiliului de la European. Actiunile sale la European vor fi blocate un an si jumatate, timp in care domnul Timis nu le va putea vinde", a explicat pentru Telegraph reprezentantul European. Cumparatorul lui Timis are acum 65% din actiunile Hellas, restul pachetului fiind detinut de Aktor, cea mai mare companie de constructii din Grecia. Hellas a fost evaluata la 500 milioane dolari, pe baza rezervelor sale de aur si cupru.

AVERE IMPRESIONANTA. Frank Timis si-a cladit averea in principal pe afaceri cu metale pretioase, considerate a fi extrem de riscante. Astfel, el a inceput prin preluarea unei firme de diamante din Africa de Sud, care acum valoreaza peste 50 milioane dolari. Totodata, acesta are si in continuare un procent de circa 40% din compania Regal Petroleum, firma evaluata la 130 milioane dolari. De asemenea, cele 19 procente din Hummel Resources, a carei valoare de piata este estimata la 60 milioane dolari, se adauga actiunilor detinute de controversatul om de afaceri. Frank Timis mai detine 30% din European Goldfield, companie de metale pretioase a carei capitalizare a ajuns la 112 milioane dolari, si 13,5% din Gabriel Resources, pentru care Frank Timis spera sa mai adauge alte 10 milioane de dolari la averea sa. Firma Gabriel Resources detine in prezent afacerea Rosia Montana. Domiciliul lui Timis este atat in Bucuresti, cat si la Londra.

×
Subiecte în articol: economic milioane european timiş frank timis