x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turism - Litoralul in 2006: mizerie si scumpiri

Turism - Litoralul in 2006: mizerie si scumpiri

de Elena Stan    |    09 Iun 2006   •   00:00
Turism - Litoralul in 2006: mizerie si scumpiri

Preturile practicate de hotelierii de pe litoral incepand cu jumatatea lunii iulie si pana la sfarsitul lunii august vor creste cu circa 50%. Majorarile vor avea loc in conditiile in care insisi hotelierii s-au plans de starea proasta a plajelor si a serviciilor de pe litoral.

Hotelierii au majorat tarifele la cazarea pe litoral, desi conditiile pe care le ofera plaja sunt descrise chiar de ei drept dezastruoase. "Sezonul estival este definitiv compromis din cauza numarului contractelor de inchiriere in vederea administrarii unor suprafete mari de plaja de agentii economici care nu au ca activitate de baza turismul", a declarat Alin Burcea, presedintele Agentiei de turism Paralela 45. Autoritatea Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a facut demersuri inca din luna ianuarie pentru ca plajele sa fie administrate de hotelieri, si nu de societati care nu au legatura cu turismul. "Am discutat cu ministrul Mediului ca ordonanta cu privire la inchirierea celor 33 de sectoare de plaja nu este buna. Iar Sulfina Barbu nu a luat nici o masura, ba chiar a continuat si a implementat aceasta lege. Interventia pe care vrea sa o aiba saptamana viitoare pe litoral deja este tardiva", spune Viorel Paunescu, presedintele Asociatiei Hotelierilor din Romania.

PRETURI. Cu toate acestea, tarifele la cazare au crescut la inceputul lunii iunie cu circa 30%. Acesta este primul pas din scumpirile ce vor avea loc in acest sezon, programate o data la doua saptamani. "Noi avem venituri numai trei luni pe an, dar impozite platim tot anul", a explicat Elena Stan, administratorul Hotelului Tismana. "Acum, in luna iunie, avem unele tarife, iar dupa 15 iulie, tarifele se vor mari cu circa 50%. In prezent, cazarea intr-o camera dubla sau matrimoniala este de 140 de lei, iar pentru o garsoniera, clientul plateste 200 de lei", a explicat Adrian Mazilu, general manager al Hotelului Regal din statiunea Costinesti. Acesta a spus ca afacerea a mers mai bine decat anul trecut, deoarece foarte multe hoteluri de trei si patru stele din statiune sunt inchise si acum. "Eu as vrea sa-si deschida portile si vecinii mei, vreau sa am concurenta. Am investit in acest hotel peste 800.000 de euro", a explicat Adrian Mazilu.

OFERTE. Pentru a-si atrage turistii, hotelierii de pe litoral au lansat tot felul de oferte. "Am introdus, pentru piata nemteasca, oferta «platesti 7 zile si stai 14» in Romania. Nici asa nu vin, cu toate ca tariful pe zi este de circa 35 de euro de persoana. In varf de sezon, scumpim si noi cu circa 30%", a explicat Elena Stan. Ea a spus ca din 500 de camere, cat are Hotelul Tismana, nivelul de ocupare este de 10%, si nici nu incape vorba de rezervari, deoarece acestea nu exista. "Lipsa turistilor de pe litoral se datoreaza nu numai neimplicarii agentilor economici care au inchiriat suprafetele de plaja, ci si faptului ca nu s-a terminat anul scolar, iar omul nu poate pleca in concediu fara copil, dar si din cauza fragmentarii concediului", a explicat Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.

Preturile cresc si la hotelurile de trei, patru si cinci stele. Astfel, la Bavaria Blu Hotel de patru stele din statiunea Mamaia, pretul este de 200 de lei de persoana, iar pentru un apartament, pretul ajunge la 350 de lei. Aceste preturi sunt cu circa 30% mai mari decat cele practicate in luna mai, iar, peste mai putin de o saptamana, acestea se vor mari din nou cu inca 20%. Astfel, in luna august, pretul va fi cu 50% mai mare decat cel practicat in luna mai. "In speranta ca vom avea mai multi turisti decat anul trecut, am facut investitii mari. Suntem pregatiti pentru sezon, dar turistii se lasa asteptati", a declarat Cati Rosu, director turism al Hotelului Condor din Mamaia. La hotelurile de cinci stele, pretul incepe de la 350 de lei si ajunge pana la 650 de lei de persoana.

DATE. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), numarul turistilor de pe litoral de anul trecut a fost mai mic cu circa 3% fata de 2004, ajungand la 688.000 de turisti. In primele trei luni din 2006, numarul vizitatorilor straini in Romania a fost de peste un milion. "In 2005, veniturile aduse in Romania de turistii straini au fost cu 150 de milioane de euro mai mari decat veniturile lasate de romani in strainatate", a explicat Ovidiu Marian. Desi numarul turistilor de anul trecut a fost mai mic decat cel din 2004, a fost inregistrata o crestere a turistilor cazati la hotelurile de trei, patru si cinci stele. Astfel, la hotelurile de cinci stele au fost cazati cu 80% mai multi turisti decat in 2004, la patru stele cresterea a fost de 28%, iar la trei stele a fost de 5%. Ponderea turismului strain pe litoral este de 15%.

NEGOCIERI
Hotelierii de pe litoral intentioneaza sa lanseze, impreuna cu agentiile de turism, o serie de oferte speciale de cazare. Hotelurile intentioneaza sa reduca preturile, prin intermediul unor oferte speciale de tipul «platesti cinci zile, stai sapte», «platesti zece zile, stai doua saptamani». Totodata, copiii vor avea reduceri.

FUG TURISTII STRAINI
Desi pe litoral au fost realizate investitii de ordinul milioanelor de euro, sunt si zone unde hotelurile sunt in paragina. "Turismul romanesc este in pericol. Schimbarea proprietatii de la monopolismul de stat la cel privat nu a avut la baza turismul, ci s-a urmarit incasarea de bani. Au fost luate imobilele in alt context, adica dupa aderare sa le vanda si sa obtina mult mai multi bani pe ele", a declarat Ovidiu Iuliu Marian.
Aproape 10.000 de turisti scandinavi, care veneau in Romania prin intermediul grupului TUI, au renuntat sa-si petreaca vacanta de vara in tara noastra din cauza calitatii slabe a serviciilor, si nu a gripei aviare. TUI Scandinavia a anulat integral cursele charter catre Romania din toamna anului trecut.

×
Subiecte în articol: economic circa turism litoral stele