x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turism - Romanii iau cu asalt Litoralul bulgaresc

Turism - Romanii iau cu asalt Litoralul bulgaresc

de Iohanna Onaca Purdea    |    Elena Stan    |    16 Iun 2006   •   00:00
Turism - Romanii iau cu asalt Litoralul bulgaresc

Peste 100.000 de turisti romani sunt asteptati anul acesta pe Litoralul bulgaresc, de cinci ori mai multi fa-ta de anul trecut.

Turistii romani au prins drag de plajele de la vecini. Preturile mai mici, plajele curate si promovarea intensa vor aduce peste 100.000 de vizitatori romani pe Litoralul bulgaresc.

Anul acesta a explodat numarul cererilor pentru Litoralul bulgaresc. Cauza: serviciile de calitate si preturile mai reduse practicate de hotelierii bulgari, dar si situatia jalnica in care arata Litoralul romanesc. "Romanii prefera Litoralul bulgaresc deoarece plaja este amenajata corespunzator, nisipul este mai fin, este curat, iar calitatea serviciilor este mult peste ceea ce ofera Litoralul romanesc", a explicat Corina Hinkov, seful agentiei de turism Balkan Air, care vinde exclusiv pachete in Bulgaria. In unele statiuni locurile sunt deja vandute. "Sunt multe cereri, acestea chiar depasesc oferta, la noi si la celelalte agentii", spune Mircea Valdu, directorul Prestige Tours si presedintele comisiei de outgoing din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

IMAGINE. "Campania de promovare a Litoralului bulgaresc realizata de agentiile de turism pentru vacanta de 1 Mai a fost un atac eficient la Litoralul romanesc. In timp ce la noi a avut loc deschiderea sezonului la 1 Mai numai pe hartie, majoritatea hotelurilor fiind inchise si pe 1 iunie, bulgarii au venit cu preturi mici, servicii de calitate si cu plaja amenajata", a declarat Alin Burcea, presedintele agentiei de turism Paralela 45.

In plus, la bulgari nu exista probleme legate de firmele care intretin plaja sau firme care sa inchirieze suprafete mari de plaja, ca la noi. "In Bulgaria, plaja din fata hotelului si din jurul acestuia este administrata si intretinuta de hotelieri si niciodata nu sunt probleme. Mai mult, restaurantele au deschidere la plaja, nu sunt construite pe nisip, ca la noi", a spus Corina Hinkov.

MANAGEMENT. Se pare insa ca succesul bulgarilor are radacini mai vechi, plecand chiar de la inceputul anilor ’90, cand s-a facut privatizarea. "Atunci, bulgarii au vandut Litoralul, cu niste caiete de sarcini care prevedeau renovarea hotelurilor si investitii", explica Mircea Vladu. Astazi se vad rezultatele actiunilor unui management nemtesc, britanic sau spaniol, investitiile marilor tour-operatori si ideile occidentale privind promovarea Litoralului bulgaresc.

Prin comparatie, promovarea Litoralului romanesc este mai slaba. "Este o anumita rigiditate la unele hoteluri de la noi; nu se fac promotii, nu se fac discount-uri. A fost si programul «O saptamana la mare», insa nu a fost promovat suficient", este de parere Mircea Vladu.

TURISTI. Numarul turistilor romani care vor merge pe Litoralul bulgaresc este de trei ori mai mare decat anul trecut si de circa 10 ori mai mare decat in 2004. "In 2004 am vandut 4.000 de nopti, iar anul acesta vom vinde pe putin 30.000 de nopti. Noi oferim posibilitatea clientului sa petreaca o mini vacanta, adica un wek-end prelungit in Bulgaria, la un pret foarte bun. Astfel, vacanta te costa mai putin decat daca ai sta acasa. De doi ani foarte multe cereri sunt pentru hotelurile de patru si cinci stele", a declarat Corina Hinkov. "Cineva estima ca numai in Albena vor veni 50-60 de mii de turisti romani. Parerea mea este ca vor fi mai bine de 100 de mii de romani, iar Litoralul bulgaresc nu inseamna numai Albena. Trebuie sa fim realisti, pana la Litoralul bulgaresc mai sunt 100 de kilometri de la Mangalia", a declarat Alin Burcea. "Numarul romanilor care vor alege Litoralul bulgaresc in detrimentul celui romanesc este de cinci ori mai mare decat anul trecut", a explicat Alin Burcea.

Preturi comparative

Ofertele de la bulgari sunt foarte atragatoare, nu numai ca pret. Pachetul all-inclusive este varianta cea mai dorita de romani, pentru ca turistul dispune de un anumit buget si nu vrea sa aiba cheltuilei neprevazute.

La Nisipurile de Aur, la un hotel de trei stele, in a doua jumatate a lunii iunie, variaza intre 19 si 37 de euro pe zi de persoana, cu mic dejun, ajungand la 41-43 de euro pe zi pentru varianta all-inclusive. Astfel, pentru un sejur la trei stele, all-inclusive, turistul ajunge sa plateasca circa 280 de euro, adica pana la 10 milioane de lei vechi. La Albena, in perioada de varf a sezonului tarifele la patru stele, all-inclusive, ajung la circa 50 de euro pe zi de persoana, adica sapte zile costa in jur de 350 de euro (circa 12 milioane de lei vechi).

IN ROMANIA. Pe Litoralul romanesc, la Mamaia, un sejur de o saptamana la trei stele in varf de sezon costa intre 8 si 11 milioane de lei vechi, cu demipensiune, si intre 10-13 milioane de lei pentru all-inclusive. La un hotel de patru stele, din Eforie Nord sau Olimp, tarifele oscileaza intre 9 si 14 milioane de lei pentru sase nopti de cazare, cu demipensiune, si intre 8 si 15 milioane de lei vechi pentru varianta cu toate cele trei mese.

AMENZI LA PASTELE CAILOR
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a spus ca firmele care nu vor realiza ceea ce este trecut in contractele de inchiriere incheiate de Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) si firmele care au castigat licitatiile, acestia din urma vor fi sanctionati conform legii. "Daca se constata ca nu este curat pe plaja, nu realizeaza investitiile stabilite la termen sau subinchiriaza, acestia vor suferi consecintele", a declarat Sulfina Barbu. Problema turistilor este ca unele firme care au inchiriat sectoare mari de plaja au termen scadent, pentru a realiza investitile, data de 12 noiembrie 2006. Printre investitiile de realizat pana in noiembrie se numara montarea cabinelor de schimb, pentru spalator pentru picioare, montarea beach- barurilor, montarea de dusuri si WC-uri, dotari minime cu utilaje etc. In plus, anul acesta pe o suprafata de plaja din Mamaia vor fi montate camere de filmat pentru siguranta turistilor.
×
Subiecte în articol: economic plaja litoralul bulgaresc