x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turism - Vacante mai ieftine

Turism - Vacante mai ieftine

de Iohanna Onaca Purdea    |    06 Ian 2007   •   00:00
Turism - Vacante mai ieftine

Tarifele la cazare in statiunile mon-tane s-au redus cu pana la 50% du-pa Sarbatori, o data cu intoarcerea romanilor la munca. In aceasta peri-oada, hotelurile si pensiunile de la munte vor fi luate cu asalt de aproape 10.000 de turisti din Rusia, Moldova, Ucraina si Belarus, asteptati sa sarbatoreasca in Romania Craciu-nul si Anul Nou pe stil vechi.

TURISM - Moldovenii si rusii umplu pensiunile si hotelurile de la munte
Dupa Anul Nou, tarifele la cazare s-au redus cu pana la 50%. In prima jumatate a lunii ianuarie, hotelurile si pensiunile nu vor duce lipsa de clienti: circa 10.000 de turisti din Rusia, Moldova, Ucraina si Belarus vor veni sa petreaca Craciunul si Anul Nou pe stil vechi.

Turistii care au ales sa petreaca o vacanta la munte dupa Anul Nou sunt mult mai castigati, deoarece platesc mai putin pentru un sejur. Hotelierii si proprietarii de pensiuni agroturistice au ieftinit tarifele la cazare, in medie, cu 50% in aceasta perioada. "De Revelion, tarifele de cazare sunt cu 20% pana la 70% mai mari fata de o perioada normala. In medie, cresterea este de 40%-50% in perioada Sarbatorilor de iarna. Dupa Anul Nou, tarifele revin la normal", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Daca in perioada Craciunului si a Anului Nou tariful pentru o camera la pensiunile din zona Bran-Moeciu a ajuns la 100-200 de lei pe noapte, acum, preturile s-au redus la jumatate. "Tarifele sunt mai mici decat de Revelion. O camera costa intre 50 si 60 de lei si 120 de lei, in functie de categoria pensiunii", spune Maria Visan, presedinte de onoare al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) Brasov.

Si la hoteluri preturile se mai reduc in a doua jumatate a lunii ianuarie. De exemplu, la un hotel de trei stele din Predeal, pentru o camera dubla, turistii vor plati de saptamana viitoare 150 de lei pe noapte fata de 180 de lei la inceput de an.

VIN MOLDOVENII. Chiar daca Sarbatorile au trecut, in luna ianuarie, gazdele nu duc lipsa de turisti. "In prezent avem un grad de ocupare de circa 80%, fiind sfarsit de vacanta. Insa, asteptam sa vina cateva sute de moldoveni pentru a petrece Anul Nou pe stil vechi. Deja avem rezervari pentru pachete de cate trei zile, iar o parte din grupuri a inceput sa soseasca", declara Maria Visan. "In aceasta perioada vor sosi circa 10.000 de turisti in grupuri organizate din Rusia, Belarus, Ucraina si Moldova pentru Sarbatorile de iarna pe stil vechi", spune Traian Badulescu, reprezentantul ANAT.

Oaspetii de peste Prut nu vor avea cum sa se plictiseasca in statiunile montane. Gazdele de la pensiuni ofera turistilor ATV-uri de inchiriat, sanii pentru copii si organizeaza picnicuri pe zapada sau plimbari cu sania trasa de cai. Cei care aleg o vacanta in zona Bran-Moeciu pot schia pe partia de la Bran Zanoaga, care are o lungime de 1.000 de metri.

IN STRAINATATE. Si vacantele peste hotare s-au ieftinit dupa Sarbatorile de iarna. Turistii pot alege sa petreaca un sejur in tari insorite precum Tunisia sau Egipt.

"Dupa ce am transformat Tunisia intr-o destinatie accesibila tuturor, mentinem si in 2007 politica preturilor bune. Iar acum, in primele saptamani, oferim sejururi cu tarife care pornesc de la 285 de euro de persoana", spune Gheorghe Stoian, directorul Tunisiana Travel. In doar doua ore si jumatate, turistul ajunge in Africa, unde va descoperi o lume fascinanta, indiferent ca alege sa se cazeze in Hammamet, Yasmine Hammamet sau Sousse. "Ii recomand excursia in Sahara, ocazie cu care va vizita El Jemul - fratele Colosseumului de la Roma - , locurile unde s-au filmat Star Wars si Pacientul Englez si cateva oaze cu milioane de palmieri. Se va plimba cu camilele la Douz, poarta de intrare in Sahara si va participa la un jeep safari", adauga Stoian. Un sejur cu sapte nopti de cazare la hotel de trei stele din Sousse, transport cu avionul si demipensiune costa 285 de euro.

Si preturile excursiilor in Egipt s-au mai redus dupa Anul Nou. Un sejur in tara piramidelor costa 419 euro, pachetul cuprinzand transport cu avionul, sase nopti cazare in Hurghada, o noapte cazare la Cairo, demipensiune, transferuri cu autocar de lux si ghid vorbitor de romana. "Egiptul este o destinatie cautata de romani mai ales in lunile de iarna, temperaturile ridicate din timpul verii transformand sejururile intr-o vesnica alergare dupa aparatele de aer conditionat. Turistii romani combina, de obicei, relaxarea cu vacanta... informationala. De aceea oferim pachete cu variante de cazare in hotelurile gen resort din Hurghada, de unde se pleaca cu un autocar de lux pana la Cairo, vizitandu-se Muzeul Egiptologiei, faimoasele piramide, Valea regilor sau Karnakul", afirma Mircea Vladu, directorul Prestige Tours.

REZERVARI
"In prezent avem un grad de ocupare de circa 80%, fiind sfarsit de vacanta. Insa, asteptam sa vina cateva sute de moldoveni pentru a petrece Anul Nou pe stil vechi. Deja avem rezervari pentru pachete de cate trei zile, iar o parte din grupuri a inceput sa soseasca"
Maria Visan
presedinte de onoare al ANTREC Brasov

PENTRU FIRME
In afara de turistii romani si straini care isi petrec vacanta la munte in ianuarie, pensiunile si hotelurile castiga si din turismul de business. In perioada Sarbatorilor a fost aglomerat, astfel incat firmele si-au programat evenimentele in ianuarie. Principala destinatie aleasa sunt statiunile din judetele Prahova si Brasov, fie ca se organizeaza un training, fie ca se merge pe varianta team-building-urilor sau chiar a unor sejururi cu familia oferite ca bonus la pachetul salarial.

PRETURILE SEJURURILOR LA SCHI IN AUSTRIA AU SCAZUT
Iubitorii sportului alb pot petrece cateva zile pe partiile din Austria la preturi mult mai bune fata de cele din perioada Sarbatorilor. De exemplu, in statiunea Zell am See, tariful de cazare la Hotelul Pinzgauerhof de trei stele este de 26 de euro pe noapte de persoana, cu demipensiune. La Kaprun, pentru un pachet turistic cu sapte nopti de cazare si demipensiune, turistii vor plati 100 de euro. "Austria a devenit de cativa ani destinatia favorita de schi a romanilor, nu numai datorita calitatii partiilor si a serviciilor, dar si a preturilor bune, care concureaza din ce in ce mai puternic ofertele romanesti. Foarte multi turisti romani prefera sa faca un drum mai lung cu masina, stiind ca in statiunile austriece gasesc kilometri de partii, cu toate gradele de dificultate, servicii ieftine de inchiriere a echipamentului specific, scoli de schi pentru toate varstele si, bineinteles, celebra moda a apres-schiului: adica, o sumedenie de taverne, restaurante, cafenele, baruri si puburi primitoare", explica Adriana Goicea, directorul agentiei PromptService.
×
Subiecte în articol: economic anul perioada anul nou cazare