x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turismul de weekend ţine litoralul în picioare

Turismul de weekend ţine litoralul în picioare

de Daniela Ivan    |    17 Iul 2018   •   11:36
Turismul de weekend ţine litoralul în picioare
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Românii şi-au schimbat obiceiurile şi modul de petrecere a vacanţelor şi a timpului liber. O fugă în fiecare weekend din vară la mare sau la munte a devenit mult mai atractivă decât un sejur de şapte zile în ţară. Bugetul mediu pentru minivacanţele pe litoralul românesc este de 700 de lei, potrivit agenţiilor de turism.

 

Din ce în ce mai mulţi turişti aleg un sejur extern principal, de regulă în Bulgaria, Turcia sau Grecia, şi apoi preferă să-şi petreacă mai multe weekend-uri în România, spune Traian Bădulescu, consultant în turism. Este varianta optimă având în vedere că un sejur de şapte nopţi în România, la standardele din Turcia sau Grecia, este mult mai scump şi mult mai puţin tentant.

„Cei mai mulţi dintre români aleg să călătorească în weekend în destinaţii autohtone, în principal datorită dorinţei de a vizita mai multe locuri şi din cauza lipsei de timp, motivul nefiind neapărat financiar”, a precizat Bădulescu.

Destinaţiile depind mult de sezon. Vara, cei mai mulţi turişti merg pe litoral sau, eventual, în staţiuni montane şi zone de turism rural. Primăvara şi toamna, românii aleg, în principal, staţiunile montane, care, de asemenea, se bucură de succes şi în timpul iernii.

Turismul de weekend din România ar fi mult impulsionat dacă s-ar dezvolta reţeaua de autostrăzi şi cursele aeriene low cost pe cât mai multe aeroporturi, care să lege între ele oraşele mari, spun agenţii de turism. Oportună ar fi şi apariţia unor trenuri de mare viteză, alături de infrastructura necesară. "Unui bucureştean îi va fi destul de greu să petreacă doar un weekend în Maramureş sau Bucovina, precum şi unui bucovinean sau maramureşean îi va fi greu să petreacă un weekend în Bucureşti. Doar drumul cu automobilul sau cu trenul poate dura 8-12 ore", subliniază consultantul în turism.

 

530 de euro/persoană este bugetul mediu al unui român pentru un sejur de șapte nopți, cu demipensiune, transport şi asigurări incluse. Cu aceşti bani, în România nu se poate face o vacanţă la standardele din afară.

Hotelierii nu sunt foarte fericiţi cu noile tendinţe. Structurile de cazare înregistrează un grad mare de ocupare în timpul weekend-ului şi un grad redus de ocupare în timpul săptămânii.

Staţiunile de la Marea Neagră, principala destinaţie de weekend pentru români în această vară

×