x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turiştii români redescoperă Grecia

Turiştii români redescoperă Grecia

de Elena Stan    |    05 Oct 2010   •   00:00
Turiştii români redescoperă Grecia
Sursa foto: Louisa Gouliamaki/AFP/Mediafax

Numărul românilor care au ales să-şi petreacă vacanţa de vară în străinătate anul acesta a scăzut cu până la 25%, iar unele destinaţii au ieşit cu totul din preferinţele turiştilor români. Grecia a revenit însă puternic în topul destinaţiilor de vacanţă.



"Anul acesta a fost înregistrată o cădere medie pentru destinaţiile externe între 25% şi 40% faţă de 2009, însă au fost şi destinaţii care au ieşit aproape de tot din preferinţele românilor. Ţările care au ieşit din preferinţele românilor sunt Malta şi Tunisia, aici înregistrându-se cea mai mare scădere faţă de 2008, respectiv 70%-80%. Cu toate că este al doilea an de criză economică, au fost şi destinaţii care au înregistrat creşteri, cum ar fi insulele greceşti Santorini şi Corfu, însă Turcia a rămas destinaţia numărul unu în topul preferinţelor turiştilor români", ne-a declarat Ciprina Enea, consultant turistic.

Reducerile practicate de agenţiile de turism la pachetele vândute, scutirea de la plata taxelor de aeroport pentru copii şi serviciile gratuite incluse în pachetul turistic au determinat românii să meargă pe meleaguri străine, una din destinaţiile cu cele mai atractive oferte fiind Grecia. Luptele de stradă şi criza economică au fost uitate rapid de turiştii străini când au văzut ofertele operatorilor de turism din Grecia.

"Grecia a înregistrat cea mai mare creştere a vânzărilor vara aceasta datorită faptului că oferta de chartere către insule a fost destul de consistentă. Din Bucureşti avem oferte cu zbor charter direct către insule din Marea Egee, Marea Ionică, Marea Mediterană. În vara acestui am avut circa 40% mai multe curse charter decât în 2009. Datorită gratuităţii la taxele de aeroport din iunie şi a ofertelor speciale, pentru Antalya s-a înregistrat o creştere a vânzărilor cu aproximativ 20% faţă de anul trecut", a declarat Cristina Molfea, manager departament extern Christian Tour. Românii care au mers în vacanţă în străinătate au ales condiţiile de lux. "Vara aceasta a mers foate bine Grecia, urmând Turcia şi Bulgaria. Au fost alese hotelurile de patru stele în Grecia, cele de cinci stele în Turcia şi trei stele în Bulgaria. Regimurile de masă au fost all inclusive în Grecia şi Bulgaria şi ultra all inclusive în Turcia. Majoritatea turiştilor care s-au cazat la hoteluri de patru şi cinci stele în Grecia şi Turcia au ales transportul cu avionul, iar bugetul mediu de vacanţă a fost de 400-500 de euro de persoană", a spus ea.

"Vara aceasta, agenţia noastră a înregistrat un număr mare de vânzări pentru Turcia, Spania, Grecia şi Cipru. În 2010, turiştii au investit aproximativ 650-700 euro/pers. pentru un sejur în Turcia, 550-600 de euro/pers. pentru Spania şi aproximativ 500 de euro/pers. pentru un pachet turistic pentru Grecia. Am vândut îndeosebi pachete turistice care includ transport cu avionul (cursă charter), transferuri, şapte nopţi cazare pentru Spania şi zece nopţi cazare pentru Turcia şi Grecia, iar hotelurile preferate au fost cele de patru stele pentru Spania şi Grecia şi cele de cinci stele pentru Turcia", a spus Mircea Vladu, preşedinte Prestige Tours.

"Turcia a fost pe primul loc vara aceasta, fiind aleasă în special de familiile care vor vacanţe comode, fără excursii opţionale. Pe locul doi se află Spania (Mallorca şi Tenerife) care se bucură de o revenire după câţiva ani, urmând Bulgaria, Croaţia şi nordul Greciei, pentru care turiştii au ales transportul individual. Tarifele au fost cam aceleaşi ca şi în 2009, însă au fost mai multe oferte speciale. Spre deosebire de anii anteriori, a scăzut cererea pentru excursiile opţionale", a declarat Adriana Goicea, manager Prompt Service Travel.

Spusele operatorilor din turism au fost susţinute şi de datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), cu privire la numărul vizitatorilor români în străinătate. "Plecările vizitatorilor români în străinătate, în primele opt luni ale anului, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 7,5 milioane, în scădere cu 7,8%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 75,4% din total", potrivit INS.

×
Subiecte în articol: economic