x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turiştii străini ocolesc România şi de Revelion

Turiştii străini ocolesc România şi de Revelion

de Elena Stan    |    02 Dec 2012   •   16:16
Turiştii străini ocolesc România şi de Revelion
Sursa foto: Bogdan Iurascu/INTACT IMAGES
Preţurile mari şi serviciile de proastă calitate sunt principalele motive pentru care străinii fug de ţara noastră.
România nu este căutată de străini pentru petrecerea Revelionului. Potrivit specialiştilor în domeniu, de Revelion, doar 1% din clienţii structurilor de cazare din România sunt turişti străini, adică foarte puţini în comparaţie cu alte ţări din zonă, precum Austria, Slovacia, Slovenia sau Cehia, unde străinii predomină în structurile de cazare. “În România Revelionul este foarte scump în zona montană, dacă ne comparăm cu Bulgaria, Slovacia, Slovenia şi chiar cu Austria. Pe Valea Prahovei, un Revelion este mai scump decât în Elveţia şi costă cu 20%-30% mai mult decât în Austria. Tarifele de la munte de la noi sunt cu 40% mai mari decât în Bulgaria”, a declarat Gheorghe Mărginean, proprietarul Karpaten Turism, potrivit Mediafax.

Pe lângă preţurile mari practicate de hotelierii din România, peste cele din Austria, Slovenia sau Bulgaria, turişti străini nu vin la noi în ţară pentru petrecerea dintre ani deoarece magazinele sunt închise în primele zile ale noului an, iar opţiunile de agrement sunt limitate. “Turistul de Revelion nu este turist care vrea să viziteze muzee sau să facă circuite, ci caută să se distreze şi să facă shopping. Trebuie să îi dai o preocupare şi pe 1 ianuarie, când la noi totul e închis, iar românul geme că îl doare capul după noaptea de Revelion”, a afirmat Mărginean. Simion Giurcă, directorul Biroului de promovare turistică a României la Viena, a afirmat că România poate atrage turişti în perioada sărbătorilor de iarnă cu condiţia să le ofere programe compacte, cu alternativă pentru timp nefavorabil, cu expoziţii, muzee şi alte atracţii turistice deschise.

Bucureştiul, mai scump decât Viena sau Praga
Preţuri mari practică şi hotelierii din Bucureşti. Mărginean spune că nici Bucureştiul nu atrage turişti străini pentru a petrece noaptea dintre ani, aşa cum se întâmplă cu alte capitale europene. “În Budapesta, Viena sau Praga, ca să nu mai vorbim de Roma, Londra sau Paris, sunt programe speciale pentru turiştii de Revelion, iar magazinele sunt deschise şi în ultima zi a anului, şi pe 1 sau 2 ianuarie. La Bucureşti, în afară de a te îmbăta în noaptea de Revelion, nu ai ce face”, explică Mărginean. De aceeaşi părere este şi Mircea Vladu, directorul agenţiei Prestige Tours, care afirmă că tarifele practicate de hotelieri pentru masa de Revelion sunt foarte mari. “Străinii nu vor să plătească 300-400 de euro doar pentru masa de Revelion la un hotel de cinci stele în Bucureşti. În alte capitale, precum Praga, Budapesta sau Viena, masa de Revelion în hotel costă în jur de 100 de euro. Preţurile sunt aşa de mari pentru că sunt dispuşi să le plătească românii, persoane publice şi diverse staruri şi starlete care vor să fie văzute”, a spus Mircea Vladu.

×