x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie TVA scade la 9% pentru legume şi fructe

TVA scade la 9% pentru legume şi fructe

de Elena Stan    |    26 Oct 2014   •   18:26
TVA scade la 9% pentru legume şi fructe
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
Guvernul are spaţiu fiscal pentru reducerea TVA, după succesul obţinut în domeniul panificaţiei
Anul viitor va exista spaţiul fiscal necesar pentru reducerea TVA la 9% la legume-fructe şi apoi la carne, a declarat premierul Victor Ponta. Reducerea TVA la alimentele de bază este una dintre iniţiativele legislative promovate de Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator. Reducerea TVA la alimentele de bază a fost aplicată mai întâi în cazul pâinii şI produselor de panificaţie.
“Am avut succes cu reducerea TVA la produse de panificaţie. Asta înseamnă că anul viitor putem începe, eu sau cei care vor fi la Guvern, proiectul pentru legume-fructe unde avem o mare evaziune fiscală şi concurenţă neloială la legume şi fructe venite din străinătate, şi după aceea la carne. Cel mai mare impact pe buget este la carne, dar şi efectul cel mai bun este la carne, deci putem reduce la 9%. (...) Sunt foarte convins că în 2015 avem spaţiul fiscal necesar ca să mergem mai departe la legume-fructe şi carne. Eu precizez de fiecare dată şi produsele bio, pentru că acolo impactul este foarte mic”, a subliniat premierul.
Acesta a menţionat că măsura de reducere a TVA s-a luat mai întâi în domeniul produselor de panificaţie, pentru că acolo era evaziunea cea mai mare. De asemenea, Ponta consideră că evaziunea este foarte mare în domeniile legume-fructe, unde este şi o concurenţă neloială din partea produselor din import, dar şi în domeniul cărnii.

Evaziunea fiscală a scăzut
Reducerea TVA la făină şi pâine a avut un impact pozitiv asupra reducerii economiei ascunse, reflectată în creşterea producţiei oficiale, îmbunătăţirea profitabilităţii, mărirea numărului de angajaţi şi a numărului de societăţi active, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Finanţelor Publice privind impactul măsurii la un an de la aplicare.
Conform estimărilor MFP şi Comisiei Naţionale de Prognoză, în perioada septembrie 2013 - iunie 2014, evaziunea fiscală la pâine a înregistrat o reducere cu aproximativ 300 de milioane de lei.
Reducerea TVA a avut ca rezultat creşterea semnificativă a cantităţilor de făină şi pâine livrate în mod oficial şi declarate de agenţii economici şi creşterea livrărilor pentru piaţa internă.
Producţia de făină şi pâine a crescut încă din luna septembrie 2013, comparativ cu septembrie 2012, respectiv cu aproape 10.000 de tone în cazul pâinii şi cu 20.000 de tone la făină. În termeni relativi, în septembrie 2013 şi iunie 2014 s-au înregistrat cele mai ridicate sporuri - 20,2% la pâine şi 27,1% la făina de grâu şi secară, respectiv 22,6% la pâine şi 25,1% la făina de grâu şi secară.

Agricultura, motor de creştere economică
Agricultura rămâne şi în acest an unul dintre motoarele de creştere economică pentru România, a mai spus Ponta.
“Agricultura rămâne şi în 2014 unul dintre motoarele de creştere economică pentru România, deci ieşim pe plus cu agricultura cum am ieşit şi în 2013. Din punct de vedere politic, agricultura şi energia au fost şi vor rămâne cele două motoare de creştere constantă a României pentru că avem un potenţial foarte mare. Am încercat şi am oferit sprijinul pentru ca banii să ajungă la timp pentru că una este dacă fermierii îşi primesc banii în ianuarie când îi dă Uniunea Europeană şi alta este dacă îi primesc acum în octombrie de la bugetul de stat şi noi ni-i recuperăm în ianuarie. Absolut toate politicile, şi cele de la UE, dar şi cele bugetare de creştere a sprijinului pentru diverse categorii şi diverse situaţii, inclusiv despăgubirile pentru când a fost secetă în 2012, anul acesta a fost mai multă apă, dacă agricultura românească continuă să se dezvolte, dacă energia românească continuă să ne ofere energie ieftină şi sigură, atunci, pe aceste două motoare, tot restul producţie industrială, infrastructură, fonduri europene, toate celelalte vor merge bine”, a afirmat Victor Ponta.

×