x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie TVA va creşte la 22%, cota unică se menţine

TVA va creşte la 22%, cota unică se menţine

de Daniela Ivan    |    22 Oct 2009   •   00:00

Deloitte România anticipează o creştere a TVA, cel mai probabil la 22%, deşi optimă ar fi menţinerea cotelor actuale ale impozitelor şi taxei pe valoarea adăugată.



Cota unică nu mai poate fi modificată pentru că "este o redută câştigată la nivel naţional", consideră preşedintele Deloitte România, George Mucibabici. El a adăugat că va fi majorată Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru a se acoperi nevoia de bani la buget, fiind "o taxă de încredere". Întrebat la cel nivel crede că va fi majorată taxa pe valoarea adăugată, Pieter Wessel, Tax Partner în cadrul Deloitte, a răspuns: "Pariez pe 22%".

El a arătat că, din punct de vedere al bugetului şi al poziţiei competiţionale, această măsură ar avea cele mai mici efecte negative, deoarece creşterea TVA nu implică şi creşterea costurilor de producţie. "Pot înţelege, dacă ai cu adevărat probleme să creşti TVA", a adăugat Wessel la lansarea raportului "Fiscalitatea românească - Radiografia unei reforme incomplete". Lansarea ideii privind creşterea TVA aparţine preşedintelui Traian Băsescu, care a spus într-o discuţie cu uşile închise cu investitorii străini, că TVA-ul ar putea fi majorat din 2010.

"Indiferent de presiunile Fondului Monetar Internaţional, cota unică rămâne de neatins", a afirmat preşedintele, citat de un participant la discuţie.

ÎNGRIJORĂRI
Experţii Deloitte şi-au arătat îngrijorarea că se merge ca şi până acum pe găsirea de soluţii facile şi rapide în loc să se rezolve problemele structurale. "Orice creştere a cotei de impozitare, indiferent la ce impozit se referă, va avea un impact negativ asupra respondenţilor", a opinat Rodica Segărceanu, Tax Partner la Deloitte. Adevărul este că mărirea taxei pe valoarea adăugată va afecta pe toată lumea prin creşterea preţului tuturor produselor şi serviciilor. Din acest punct de vedere, este o decizie incorectă, pentru că loveşte mai mult în păturile sărace ale polulaţiei, care cheltuie ultimul leu pe mâncare şi întreţinere.

Soluţia corectă este îmbunătăţirea controalelor fiscale, pentru o colectare mai bună a veniturilor la bugetul de stat, spun experţii Deloitte. Aceştia au mai precizat că un studiul efectuat printre 130 de manageri de companii arată că stabilitatea legislativă ar fi prima măsură pe care aceştia ar lua-o, dacă ar conduce Finanţele.

×
Subiecte în articol: economic crestere tva