x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ucraina vrea un nou program cu FMI

Ucraina vrea un nou program cu FMI

26 Ian 2018   •   09:45
Ucraina vrea un nou program cu FMI

Banca Naţională a Ucrainei (NBU) a majorat joi dobânda de referinţă pentru a treia oară şi a avertizat că o continuare a cooperării cu Fondul Monetar Internaţional rămâne vitală pentru stabilitatea economică.

 

Un oficial din conducerea NBU a declarat că în scurt timp instituţia va demara discuţiile cu FMI pentru un nou program de asistenţă în perioada 2019-2020 care să ajute Ucraina să facă faţă unor plăţi externe ridicate. Banca Naţională a Ucrainei şi-a revizuit ţinta de inflaţia pentru acest an în creştere la 8,9% de la 7,3%, iar în ceea ce priveşte 2019 ţinta de inflaţie a fost revizuită la 5,8% de la 5%.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Yakiv Smoliy, a apreciat că pentru Ucraina este vital să continue să coopereze cu FMI deoarece în 2018-2020 are de rambursat datorii externe în valoare de peste 16 miliarde de dolari. "Actualul program se încheie în primul trimestru din 2019. Un nou program cu FMI este o componentă integrală a stabilităţii macro-financiare iar sprijinirea rezervelor Băncii centrale va fi esenţială având în vedere faptul că serviciul datoriei externe vor atinge un vârf în 2019-2020", a declarat Smoliy într-o conferinţă de presă.

Întârzierile înregistrate în implementarea reformelor au dus la îngheţarea eliberării fondurilor în cadrul actualului program convenit cu FMI şi au dat naştere la semne de întrebare cu privire la disponibilitatea Ucrainei de a-şi moderniza economia şi a combate corupţia în condiţiile în care se apropie alegerile din 2019.

Până acum, Ucraina nu a finalizat cu succes niciun program convenit cu FMI însă ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksandr Danylyuk s-a declarat optimist de data aceasta. AGERPRES

×