x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea a plătit 500.000 de euro pentru un sistem inexistent

Udrea a plătit 500.000 de euro pentru un sistem inexistent

de Elena Stan    |    07 Iul 2013   •   20:14
Udrea a plătit 500.000 de euro  pentru un sistem inexistent
Sistemul de numărat turişti ar fi trebuit să fie funcţional din decembrie 2011

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, a risipit bani europeni şi de la bugetul de stat pe mai multe proiecte care nu au nici un rezultat vizibil. Un astfel de proiect pentru care s-au alocat, şi s-au şi plătit, circa 500.000 de euro constă în realizarea Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor.

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism,  ne-a declarat că "a descoperit tot felul de minuni" de când a preluat conducerea ministerului, aceasta cu plata pentru sistemul integrat de evidenţă a turiştilor inexistent fiind doar o mică parte.

Acest sistem trebuia să fie funcţional încă din decembrie 2011, potrivit contractului semnat de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu firma IBM România, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Cu alte cuvinte, sistemul prin care Udrea a bătut palma cu IBM să ne numere turiştii nu a mai fost pus în funcţiune, deşi ea se lăuda că sistemul este în teste. "Sistemul integrat de evidenţă a turiştilor este gata din luna decembrie 2011, este în teste, şi urmează să îl anunţăm oficial şi să trecem la implementarea lui generalizată în luna ianuarie. Este acel sistem electronic de evidenţă a turiştilor despre care am vorbit la preluarea mandatului de ministru al Turismului", declara Elena Udrea, în  ianuarie 2012. Se poate spune că Elena Udrea nu a reuşit să combată evaziunea fiscală din turism şi nici să  ţină în timp real evidenţa turiştilor, aşa cum promisese la preluarea mandatului. Preşedinta Asociaţiei Naţionle pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC),Marilena Stoian, ne-a declarat că nu s-a mai întâmplat nimic cu acel sistem de numărat turiştii al Elenei Udrea.
 “Cu sistemul acela nu s-a mai întâmplat nimic. Nu s-a mai făcut nimic. Nu se aplică nicăieri”, ne-a declarat, preşedinta ANTREC.

IBM nu a reuşit să ne numere turiştii

Compania IBM România a semnat, în luna iunie 2011, un contract cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru proiectarea şi implementarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Turiştilor. IBM a fost singurul participant la licitaţie, iar contractul atribuit a fost în valoare de 2.089.122 de lei, inclusiv TVA (echivalentul a 502.000 euro).În termen de şase luni de la semnarea contractului, respectiv decembrie 2011, IBM trebuia să pună la dispoziţia MDRT componentele hardware şi software necesare. "Sistemul va permite raportarea zilnică, de către fiecare unitate de cazare, a numărului de turişti înregistraţi în respectiva unitate. În acest fel, Ministerul turismului ar fi trebuit să aibă, pentru prima dată, informaţii reale şi actualizate la zi în acest domeniu”, se arăta în comunicatul instituţiei.

"În domeniul turismului, fenomenul evaziunii fiscale este foarte pronunţat. Este greu să te lupţi cu el. Eu nu pot să intru în curtea unui om chiar dacă acolo funcţionează o pensiune nedeclarată, pentru că îi încalci omului proprietatea. Nu pot să intru şi nu pot demonstra decât cu flagrant că în aceste locaţii se face turism. Se pare că procentul de evaziune fiscală în turism, fie că nu se declară deloc activitatea de turism, fie că unele hoteluri mici nu îşi declară numărul real de turişti, fenomenul evaziunii este undeva spre 40%. Este foarte mare şi ne aşteptăm ca eva¬ziu¬nea să crească dacă nu găsim metode să combatem acest fenomen", declara Elena Udrea, în luna iulie 2010. Catastiful electronic unde toţi operatorii din tu¬rism ar fi trebuit să raporteze în timp real pe cine cazează nu este accesibil nici azi, însă Udrea a plătit banii pentru acest sistem. Sistemul Informatic trebuia să poată fi accesat de către toate unităţile turistice autorizate MDRT şi să permită consolidarea acestora într-un registru centralizat (Registrul structuri primi¬re turişti).  Prin intermediul sistemului urma să se realizeze raportarea sosirilor şi plecărilor turiştilor în manieră online, fiind permis accesul rapid la aceste date. Banii au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea de servere, servicii de asistenţă tehnică informatică şi de dezvoltare software, precum şi pachete sotfware IT.  Udrea a considerat că avem nevoie de acest sistem deoarece datele făcute publice de Institutul Naţional de Statistică despre numărul turiştilor de la noi din ţară se bat cap în cap cu cele făcute publice de hotelieri.

România a semnat codul global de etică

Maria Grapini şi Taleb Rifai, secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), au semnat un Cod global de etică cu prilejul conferinţei internaţionale de turism organizată, săptămâna trecută, la Bucureşti, de Autoritatea Naţională pentru Turism. Pe lângă reprezentanţii OMT, la conferinţă au participat mai mulţi oficiali străini şi ambasadori din 47 de ţări, precum şi ziarişti străini. Organizarea evenimentului a costat estimativ circa 450.000 de lei (10.000 de euro). România deţine Preşedinţia OMT prin decizia adoptată în data de 23 octombrie 2012.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea sistem turişti