x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea a pus-o pe liber pe Topoliceanu

Udrea a pus-o pe liber pe Topoliceanu

de Elena Stan    |    Vali Blanaru    |    19 Oct 2011   •   21:00
Udrea a pus-o pe liber pe Topoliceanu

Ana Maria Topoliceanu nu mai este blonda de incredere a... Elenei Udrea. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a aprobat joi cererea de eliberare din functie a presedintelui Consiliului de Administratie al Companiei Nationale de Investitii 'CNI' SA, Ana Maria Topoliceanu. Mo­tivele oficiale invocate in comunicatul de presa al ministerului tin de starea de sanatate a doamnei Topoliceanu. Surse din MDRT ne-au declarat insa ca in ultima vreme intre cele doua intervenise o ruptura.

Topoliceanu era din ce in ce mai nemultumita de faptul ca in capul sau se sparg toate scandalurile in care este implicata Elena Udrea. Ultimul proiect cu care fusese insarcinata sefa CNI a fost reabilitarea Cazinoului din Constanta. Acum doua sap­tamani, la semnarea contractului de preluare a cazinoului, Topoliceanu parea ca nu sufera de nimic. Insa a descoperit subit ca nu mai poate face fata rigorilor functiei.

Ana Maria Topoliceanu a fost numita presedintele CNI in martie 2010, prin ordin de ministru al Elenei Udrea. Topoliceanu si Udrea au fost in anii 2000 partenere de afaceri, potrivit Hotnews. 'Ana Maria Topoliceanu a fondat, in 2002, cu Elena Udrea compania Elan Grup, iar dupa ce PDL a ajuns la guvernare, in 2004, a fost numita membru in Consiliul de Administratie al Regiei Administratiei Protocolului de Stat, pe cand aceasta regie se afla sub influenta cuplului Udrea-Cocos', se arata in analiza.

Imediat dupa ce a preluat fotoliul de ministru al Turismului, Udrea si-a angajat-o consilier personal pe Ana Maria Topoliceanu, numind-o si in mai multe Consilii de Administratie ale unor companii de stat. Directoarea CNI este membra a PDL Sector 6, organizatie condusa politic de Elena Udrea.
'Intrucat nu am avut posibilitatea sa raspund interesului dumneavoastra fata de numirea doamnei Ana Maria Topoliceanu in functia de director general al CNI, va spun acum ca aceasta numire a fost facuta constient si asumat, dupa o analiza atenta a posibililor candidati si a modului in care acestia pot raspunde cerintelor unui asemenea post. Ana Maria Topoliceanu, de profesie avocat, a aratat de-a lungul timpului ca are calitatile profesionale necesare pentru a face performanta intr-o functie de management, functie in care studiile juridice au o mare importanta', spunea Elena Udrea, la scurt timp dupa numirea prietenei sale la conducerea CNI.

Udrea i-a dedicat chiar un post pe blogul personal, confirmand legatura stransa dintre ele. Beneficiind de o asa incredere, Topoliceanu a ajuns sa conduca compania din subordinea MDRT cu cel mai mare buget, deruland proiecte-mamut, care de multe ori au facut obiectul unor scandaluri. De exemplu, patinoarul de la Brasov, pentru care statul a platit triplu fata de o constructie si­milara din Ungaria.

'Un patinoar olimpic din Ro­ma­nia costa 12 milioane de euro. Un patinoar din Ungaria, echivalent ca dimensiuni si numar de locuri, este de trei ori mai ieftin. Vecinii nostri de la vest au reusit sa construiasca, in lo­calitatea Miskolc, un patinoar olim­pic acoperit cu doar 4 milioane de euro, in vreme ce Ministerul Dezvoltarii si Primaria Brasovului au platit pentru arena sportiva din orasul de sub Tampa 12 milioane de euro', potrivit GSP.

Printre programele derulate de CNI se numara constructia de sali de sport, consolidarea si reabilitare sali de sport construite inainte de 2000, patinoare artificiale, bazine de inot si lucrari pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa, reabi­litarea termica pentru cladiri din domeniul public etc.

Elena Udrea anunta anul trecut in luna mai ca vrea sa desfiinteze CNI, insa nu a dus la bun sfarsit aceasta do­rinta. 'Am decis sa solicit in Gu­vern desfiintarea CNI, din nevoia de a elimina orice suspiciune legata de cheltuirea banului public si am decis sa cer acelor politicieni care ocupa func­tii publice sa renunte la contrac­tele cu CNI, in caz contrar le voi desfiinta personal, asumandu-mi orice risc', declara Udrea in luna mai 2010.

O prietena de valoare
Ana Maria Topoliceanu detine un teren in suprafata de 31.400 de metri patrati in judetul Dambovita, un apartament in Bucuresti si conduce un BMW X6 din anul 2009. Aceasta nu are datorii si nici bani in banca, insa are bijuterii si ceasuri in valoare de 40.000 de euro, potrivit ultimei declaratii de avere de pe site-ul CNI. Topoliceanu a obtinut venituri in valoare de 53.500 de lei din functia de director al CNI si 3.730 de lei din functia de consilier personal al Elenei Udrea.

In afara de asta, Topoliceanu a mai obtinut venituri in valoare de 552 de lei, fiind membru in CA al Mamaia SA, deoarece este presedinte CA al Litoral SA a mai obtinut 90 de lei, functia de membru CA la Neptun-Olimp i-a adus venituri de 4.255 de lei, iar din cea de presedinte CA al Carmen-Silva 2000 a obtinut venituri de 1.842 de lei. Pentru conducerea termporara a companiei, Udrea a numit-o pe Adriana Margareta Luchian, actualul sef al Serviciului Promovare Investitii din CNI. Luchian, numita temporar la conducerea CNI, a obtinut venituri in valoare de 87.663 de lei, potrivit declaratiei de avere din data de 07.06.2011.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea