x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea începe să toace miliardele electorale

Udrea începe să toace miliardele electorale

de Elena Stan    |    06 Ian 2011   •   19:21
Udrea începe să toace miliardele electorale
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

145288-dragosstoica-20091015144950015.jpgElena Udrea, ministrul Dezvoltării Re­­gionale şi Turismului, se mişcă na­tural atunci când vine vorba despre chel­tuit bani. Ministerul pe care îl con­duce a publicat ieri pe pagina elec­tronică de achiziţii publice, SEAP, anun­ţul de intenţie privind achi­ziţionarea de lucrări de construcţie de conducte, de linii de comunicaţii şi electrice, de autostrăzi, de şosele de aerodromuri şi de căi ferate, lucrări de nivelare, precum şi de construcţii de clă­diri în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. „Cel mai important program al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului de anul acesta va fi Programul Na­ţional de Dezvoltare a Infrastructurii în valoare de circa 4 miliarde de euro.

Este un program complex, care se re­feră la proiecte ale tuturor auto­ri­tă­ţilor publice locale la nivel naţional. În februarie vrem să demarăm acest pro­gram”, a declarat acum două zile Elena Udrea. Va­loa­rea totală a Programului este de 13.870.967.741,94 RON fără TVA (adică circa 3,3 miliarde de euro, la care se va adăuga 24% TVA), însă va­loarea poate fi ajustată prin hotă­râ­re de guvern, ca urmare a ac­tua­lizării valorii proiectelor, potrivit articolului 7 al Ordonanţei 105/2010, publicată în Monitorul Oficial 790 din data de 25 noiembrie 2010.

PNDI are trei axe de investiţii, respectiv infrastructura, moderni­zarea satului românesc şi realizarea, mo­dernizarea sistemului de canali­za­re, epurare a apelor uzate şi alimentarea cu apă a localităţilor. Toate bune şi frumoase până aici, problema o re­prezintă modalitatea de finanţare a acestui program, respectiv credit fur­nizor. Modalitatea aleasă oferă posibili­tatea realizării lucrărilor pe banii constructorilor desemnaţi prin licitaţie, urmând ca statul să îi plătească începând cu anul 2013, adică după alegeri, când este foarte posibil să se schimbe guvernarea. Astfel, acum sunt alese firmele care vor realiza lucrările, care pot contracta şi credi­te pentru realizarea acestora, cu garanţie de la stat, iar din 2013 sta­tul român va plăti inclusiv dobânzile la creditele făcute de constructori pentru realizarea acestor lucrări.

Perioada de rambursare a sumelor cheltuite de constructori pentru lucrările din cadrul PNDI este 2013-2017. Mai exact, banii vor fi utilizaţi pentru realizarea, modernizarea şi reabi­litare a a 10.000 km de drumuri judeţene şi de interes local, reabili­tarea şi modernizarea satelor, precum şi racordarea mai multor loca­lităţi la reţeaua de apă şi canal. Durata contractului este de 60 de luni de la data contractării, potrivit infor­maţiilor publicate pe SEAP.

Prin Program se vor finanţa pro­iecte noi, însă se pot continua şi cele eligibile, rămase fără finanţare. Pro­gramul are şi o componentă care se re­feră la Infrastructura în dome­niul me­diului, gestionată de Ministerul Me­­diului şi Pădurilor, cu subprogra­mele: Programe multianuale de me­­diu şi gospodărire a apelor, infras­truc­tura în domeniul gospodăririi ape­­lor, lucrări hidrotehnice de apă­rare împotriva inundaţiilor, mărirea gra­dului şi/sau de siguranţă a barajelor şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere.

 

Bani pentru primarii PDL
Elena Udrea i-a convocat în oc­tom­brie 2010, la Ministerul Dezvol­tării, pe baronii PDL din judeţe, în­soţiţi de primarii partidului din fie­care judeţ în parte, pentru a le ex­plica strategia electorală (şi fi­nan­ciară) a Guvernului, bazată pe demararea unui megaprogram de investiţii, la nivel naţional, care să aducă voturi pentru PDL şi profit pentru prietenii din business ai par­tidului. Totul pe banii guverne­lor care vor veni la putere în 2013-2017. Este vorba despre Programul Naţional de Dezvoltare (PND).

Sur­se participante la întâlnirea dintre primarii PDL şi Elena Udrea au declarat pentru Jurnalul Naţional că aceasta a explicat mecanismul de funcţionare a Programului: licitaţiile nu vor mai fi demarate la nivelul primăriilor, ci vor fi centralizate de Compania Naţională de Investiţii, condusă de Ana Maria Topliceanu, nu vor mai fi accesibile firmelor mici, ci numai celor cu po­tenţial financiar mare, de genul celor administrate de „regii asfaltului”, pentru că acestea trebuie să suporte costul lucrărilor din cheltuieli proprii sau din credite bancare până în 2013 sau 2017.
• Adriana Duţulescu

×
Subiecte în articol: economia Elena Udrea