x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea pune primăriile să plătească salvamarii.

Udrea pune primăriile să plătească salvamarii.

22 Mai 2011   •   21:00

Ministerul Dezvoltarii vrea ca serviciile de ordine publica, salvamar si lu­crarile de canalizare si alimentare cu apa in zona litoralului sa nu mai fie fi­nantate de la bugetul statului ci din cel al primariilor pe a caror raza teri­to­riala se afla plajele respective. Pro­pu­nerea este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de mi­nis­ter care vizeaza modificarea OUG 19/2006 privind utilizarea plajei Marii Negre si controlul ac­ti­vitatilor desfasurate pe plaja. In pre­zent, legea obliga autoritatile admi­nis­­tratiei publice locale pe a caror ra­­za teritoriala se afla plaje cu des­ti­na­­tie turistica sa asigure serviciile men­­­tionat dar finantarea este asi­gu­ra­­ta de la bugetul de stat.

De anul acesta, modalitatea de amplasare a constructiilor si dotarilor aferente plajelor cu destinatie turisti­ca se va aproba prin ordin comun al mi­nis­trului MDRT si ministrului Me­diului, in termen de 20 zile de la data in­trarii in vigoare a ordonantei de ur­genta. Amplasarea necontrolata a di­fe­ritelor tipuri de constructii a creat si­tu­atii in care accesul masinilor de in­ter­ventie pentru situatii de urgenta (sal­vare, pompieri, politie) pe plaja este ingreunat sau chiar blocat.

Potrivit reprezentantilor ministe­rului, modul de amplasare a cons­truc­tiilor si dotarilor aferente plajelor nu a respectat normele de protectie a mediului sau a patrimoniului. Nici o plaja cu destinatie turistica nu a fost amenajata unitar si echipata co­­res­pun­za­tor, fapt care duce la sca­derea atractivitatii turistice si la func­ti­o­narea defectuoasa a constructiilor cu functiuni de servicii si utilitatilor afla­te pe plajele, afectand conditiile de igiena si sanatate publica.

×