x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE a fost pe punctul de a salva Irlanda

UE a fost pe punctul de a salva Irlanda

27 Sep 2010   •   00:00

Problemele întâmpinate de Irlanda cu sistemul său bancar au dus Banca Centrală Europeană (BCE) aproape de activarea fondului de salvare pentru zona euro, dar s-a decis să nu ia această măsură, potrivit unor surse guvernamentale citate de publicaţia germană Handelsblatt, preluată de Reuters.

BCE transmisese deja mai multor ţări din zona euro să se pregătească de accesarea pieţelor de capital pentru sprijinirea Irlandei. "În final, decizia a fost împotriva planului", scrie Handelsblatt.
Publicaţia de afaceri nu oferă citate directe sau alte detalii privind sursele sale.
Reprezentanţii BCE au refuzat să comenteze informaţiile.

Traderii susţin că informaţiile au reprezentat un motiv de îngrijorare luni pe pieţele europene.
Acordul de cadru pentru fond prevede că ajutorul poate fi activat numai la cererea unui stat membru, şi nu la solicitarea sau în urma unei decizii a unei bănci centrale.
Orice astfel de cerere din partea unei ţări ar fi apoi evaluată de Comisia Europeană şi de BCE, iar decizia finală aparţine miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Statele din zona euro au pregătit în luna mai Fondul European pentru Stabilitate Financiară, o plasă de siguranţă menită să prevină răspândirea unei eventuale crize a datoriior de stat declanşată de Grecia.
Fondul de împrumuturi, susţinut prin garanţii de 440 miliarde euro asigurate de guvernele zonei euro, va expira în anul 2013.
BCE a subliniat în luna iunie că sprijinul către statele membre urmează să fie activat numai dacă finanţarea de pe pieţele financiare devine imposibilă.

×
Subiecte în articol: economic