x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE către Grecia: austeritate sau înapoi la drahmă.

UE către Grecia: austeritate sau înapoi la drahmă.

de Daniel Ionaşcu    |    26 Mai 2011   •   16:18

Grecia va trebui sa renunte la euro daca nu e de acord sa realizeze masuri de austeritate, a avertizat Maria Damanaki, comisarul european pentru Pescuit, citat de The Telegraph.

Damanaki, care a fost propusa de Grecia si sprijinita de socialisti, spune ca cea mai mare realizare a tarii de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, adica aderarea la zona euro, este in pericol.

“Fie agream cu creditorii asupra unui program de sacrificii grele sI rezultate... fie ne intoarcem la drahma. Orice altceva este secundar', a spus ea.

Avertismentul sau vine intr-un moment in care sute de mii de greci protesteaza impotriva planurilor guvernamentale de a a face noi taieri. Grecia a luat anul trecut un imprumut de 110 miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI) sI Uniunea Europeana (UE). Totusi, tara are nevoie de o refinantare de 30 de miliarde de euro pe urmatorii doi ani, a declarat Nouriel Roubini, “profetul crizei'. Grecia s-a angajat la un program de privatizari in valoare de 50 de miliarde de euro.

×