x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE, manta contra crizei

UE, manta contra crizei

de Diana Rucinschi    |    08 Noi 2008   •   00:00
UE, manta contra crizei
Sursa foto: Angelo Brezoianu/

Liderii europeni vor un nou sistem financiar mondial, în cadrul căruia FMI să joace un rol central, iar UE să devină actor egal cu SUA. Deoarece criza financiară s-a transformat într-o criză economică, UE este pregătită să-şi asume un rol important în combaterea recesiunii.



Reformarea sistemului financiar internaţional, transformarea FMI-ului în vâr­ful de lance al acţiunilor anti-criză, dar numai dacă UE devine actor egal cu SUA în cadrul instituţiei, reglementare mai strictă pentru toate instituţiile şi segmentele de piaţă. Acestea sunt câ­te­va dintre punctele mandatului extrem de îndrăzneţ cu care UE va participa la Summitul G20.

Succes fulminant al Consiliului European informal, desfăşurat la Bru­xelles, ieri, adică chiar în ziua în care Comisia Europeană îşi sărbătorea a 50 a aniversare. În ciuda cârcotelilor mai mult sau mai puţin asumate din zilele premer­gă­toare reuniunii, liderii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au reuşit să se pună de acord asupra poziţiei cu care se vor prezenta la Summitul G20, care se va desfăşura la 15 noiembrie la Washington şi a cărui temă este cadrul fi­nanciar internaţional.  

UE IESE LA ATAC
"Prin acţiunile pe care doreşte să le ia pri­vind reformarea sistemului financiar in­ter­naţional, Uniunea Europeană îşi anun­ţă deschis vocaţia de lider în economia mon­dială. Pe de o parte, această criză a re­prezentat momentul prin care Uniunea Europeană s-a putut afirma. Pe de altă par­te, sistemul ale cărui baze au fost puse la Bretton Woods necesită corecţii, nu poate să rămână îngheţat în formula iniţială", a declarat preşedintele Ro­mâ­ni­ei, Traian Băsescu, la finalul reuniunii in­for­male de la Bruxelles. "Toate de­le­ga­ţiile au susţinut că Uniunea Europeană a do­vedit unitate, solidaritate şi responsabilitate în gestionarea crizei", a adăugat acesta, subliniind că a fost adoptată creş­te­rea plafonului de intervenţie de la 12 mili­ar­de de euro la 25 de miliarde de euro.

SUPRAVEGHERE MAI STRICTĂ
Toate propunerile cu care a venit Pre­şe­dinţia franceză a Uniunii Europene au fost adoptate şi transpuse în mandatul cu care Bruxellesul va merge la G20. Potrivit preşedintelui României, concluziile re­u­niunii au vizat trei planuri: unul vizând principii comune pentru construirea unui nou sistem financiar mondial, un program de acţiuni şi construirea unei metode de lucru, vizând un răspuns ra­pid.

Primul punct cuprinde patru principii comune de acţiune: introducerea unei mai stricte reglementări şi su­pra­ve­gheri a activităţilor financiare care să cuprindă şi instituţiile de credit ipotecar, agenţiile de rating şi a fondurile speculative şi off-shor-urile, responsabilităţi clare pentru managerii băncilor, prevenirea crizelor şi rolul pe care urmează să îl joa­ce Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Rolul FMI-ul era considerat unul dintre cele mai sensibile subiecte ale reuniunii, speculându-se că statele mai liberale se vor opune din răsputeri asupra acordării unor puteri sporite FMI-ului. Cu toate aces­tea, Nicholas Sarkozy a reuşit, se pare, să îşi convingă toţi colegii de dis­cu­ţie că nu aceasta este singura soluţie. Un alt punct al discuţiei a vizat resursele fi­nan­ci­are ale instituţiilor inter­na­ţi­o­nale. "Până acum, criza a lovit SUA şi UE, dar este posibil să apară şi alte focare. Re­sur­sele financiare ale FMI şi Banca Mondială nu sunt suficiente în cazul în care apar şi alte focare", a precizat pre­şe­din­tele Traian Băsescu, adăugând că Fondul trebuie să-şi îm­bu­nă­tă­ţeas­că guvernanţa.

Preşedintele Băsescu a enumerat şi câteva acţiuni care ar putea fi adoptate chiar la Summitul G20. Acesta vizează "convergenţa standardelor de con­ta­bi­li­ta­te şi introducerea termenului de justă valoare care să reprezinte o va­loa­re de echilibru între cea de piaţă şi cea contabilă, reglementarea tututor ins­ti­tu­ţi­i­lor financiare şi segmentelor de piaţă, un cod de conduită pentru asumarea de riscuri de către managerii băncilor.

GENEROZITATE
Preşedintele francez, Nicholas Sarkozy a lăsat să se înţeleagă că Franţa va ceda Spaniei unul dintre cele două locuri la Summitul G20, care se va desfăşura la 15 noiembrie la Washington. "Patru state europene şi un pic" vor participa la reuniunea care ar trebui să pună bazele unui nou sistem financiar mondial, a declarat Sarkozy cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Comisiei Europene.

La Summitul G20 participă cele mai puternic industrializate ţări, adică G8, plus ţările emergente. Prin urmare, numai Marea Britanie, Italia, Franţa şi Germania ar trebui să fie prezente la eveniment. Franţa dispune însă de un loc în plus, în calitate de deţinătoare a Preşedinţei rotative a Uniunii Europene (UE), şi de ceva timp circulă zvonul că l-ar putea ceda Spaniei.

×
Subiecte în articol: economic summitul g20