x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE - S-ar putea suplimenta fondul de asistenţă pentru ţările noneuro

UE - S-ar putea suplimenta fondul de asistenţă pentru ţările noneuro

de Florina Zainescu    |    16 Mar 2009   •   00:00

Liderii europeni vor discuta săptămâna viitoare despre posibilitatea de a suplimenta fondul de 25 de miliarde de euro destinat asistenţei pentru economiile din afara Zonei euro şi din care ar putea primi bani şi România.



"Comisia şi Consiliul ar trebui să examineze rapid posibilitatea de a ridica plafonul fondului pentru asistenţă a ţărilor cu probleme la balanţa de plăţi", se arată în cel mai recent proiect pentru summitul european care începe joi, săptămâna aceasta, citat de agenţiile de presă străine. Potrivit documentului, atât Comisia, cât şi Consiliul miniştrilor de finanţe UE ar trebui să fie pregătite să acţioneze în strânsă cooperare cu instituţiile financiare internaţionale, pentru a ajuta ţările europene să îşi păstreze stabilitatea economică. Suplimentarea fondului ar ajuta la calmarea temerilor Austriei şi unor bănci occidentale legate de stabilitatea financiară a estului Europei, unde monedele locale s-au depreciat semnificativ în unele cazuri.

Fondul de asistenţă este destinat exclusiv membrelor UE din afara Zonei euro, adică ţărilor est-europene intrate de curând, dar şi Marii Britanii, Suediei sau Danemarcei. Banii provin din bonduri emise de Comisia Europeană, iar fondul a fost deja dublat de la declanşarea crizei, pentru a putea ajuta economiile estice afectate. Ungaria şi Letonia au primit deja 6,5 miliarde euro, respectiv 3,1 miliarde euro din acest fond, în cadrul unor pachete de finanţare multilaterală sprjinite de Fondul Monetar Internaţional (FMI). La rândul său, România negociază primirea unor bani din acelaşi fond.

Proiectul de document pentru summit intervine la doar câteva zile după ce oficialii europeni au minimalizat necesitatea de a suplimenta fondul de asistenţă pentru ţările din afara Zonei euro. "Încă mai avem resurse care nu au fost folosite în cazul Ungariei şi Letoniei", declara lunea trecută comisarul pentru afaceri monetare şi economice, Joaquin Almunia. "Pentru moment, avem mai mult decât suficiente resurse pentru a asigura alte intervenţii europene, în cazul României. Nu cred că va fi nevoie să modificăm limitele actuale, chiar dacă vom primi noi cereri de asistenţă din partea altor ţări", spunea el.

"România a adresat scrisori oficiale Comisiei Europene, iar acum problema s-a pus în ce măsură sumele pentru România sunt suficiente. În momentul de faţă, la nivelul UE, există o sumă de 25 miliarde de euro, care este destinată susţinerii balanţei de plăţi pentru ţările din afara zonei euro. Acum, întrebarea este în ce măsură această sumă este suficientă, în condiţiile în care va trebui să rămână ceva în acest cont, pentru că este posibil să existe solicitări şi din partea altor ţări. S-a mai pus şi problema destinaţiei fondurilor, pentru că la nivel european, banii de la UE pot fi orientaţi spre o anumită zonă, după cum am spus susţinerea balanţei de plăţi", a declarat comisarul european Leonard Orban pentru Jurnalul Naţional.

×
Subiecte în articol: economic