x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE vrea să spargă marile firme de audit Ernst & Young, Deloitte, KPMG şi PricewaterhouseCoopers din cauza conflictelor de interese

UE vrea să spargă marile firme de audit Ernst & Young, Deloitte, KPMG şi PricewaterhouseCoopers din cauza conflictelor de interese

de Daniel Ionaşcu    |    30 Noi 2011   •   14:02
UE vrea să spargă marile firme de audit Ernst & Young, Deloitte, KPMG şi PricewaterhouseCoopers  din cauza conflictelor de interese

Cele mai mari patru firme de audit vor trebui sa se divizeze si sa se redenumeasca potrivit unui draft de directiva al Comisiei Europene care argumenteaza mutarea prin conflictele de interese descoperite in timpul crizei financiare, scrie Reuters.

“Increderea investitorilor in audit a fost cutremurata de criza si cred ca schimbarile din acest sector sunt necesare', a declarat azi Michel Barnier, Comisarul pentru Piata Interna. Marii auditori au replicat ca planurile nu vor imbunatati calitatea auditului, in vreme ce micii rivali l-au acuzat pe Barnier de eliminarea unei prevederi importante..

Expertii si politicienii au chestionat in dese randuri de ce auditorii au dat unda verde mai multor banci care ulterior au ajuns in situatia de a fi salvate de catre contribuabili pe masura ce criza financiara incepea sa-si arate coltii.

Consultanta si audit la pachet, reteta pentru criza

Barnier a declarat ca esecurile aparente ale auditului in cazurile bancilor AngloIrish sI Lehman Brothers, gigantului militar BAE Systems si producatorului de camere foto sI echipamente medicale Olympus “ar sugera puternic ca auditul nu functioneaza asa cum ar trebui'.

E nevoie de mai multa supraveghere si “mai multa diversitate intr-o piata foarte concentrata, in special in top', a mai spus el.

“Big For', un apelativ care reuneste firmele Ernst & Young, Deloitte, KPMG si PwC, verifica 85% din bilanturile marilor companii din statele UE, situatie pe care Comisia Europeana o califica “in esenta drept un oligopol'.

Datele din Marea Britanie arata ca marjele de profit ale “Big For' sunt cu 50% mai mari decat ale urmatoarelor rivale. Sub planul lui Barnier, acestea patru companii vor trebui sa isi separe activitatile de audit de celelalte, precum servicii legate de taxare, “pentru a evita conflictele de interese'.

Veniturile anuale din audit se ridica la 1,5 miliarde de euro in UE.

Audit dublu?

Statele membre UE si Parlamentul European vor avea cuvantul final asupra legii lui Barnier, ceea ce inseamna ca vor surveni, cel mai probabil, modificari. BDO, unul din celelalte firme din domeniul auditului, a criticat planul Comisiei de a renunta la “auditul dublu obligatoriu'.

“Propunerile care au ramas par a fi mai rele pentru piata decat daca n-ar fi nicio propunere deloc', spune James Roberts, senior partner la BDO.


Barnier, in urma presiunilor efectuate de alti comisari europeni, a renuntat in ultimul minut la un element-cheie din planurile sale – efectuarea de audit obligatoriu impreuna cu alte firme, ca masura de a imbunatati calitatea sI a da micilor auditori acces la bilanturile contabile ale marilor firme pentru a-si imbunatati serviciile sI experienta.


In schimb, Barnier a incercat sa introduca stimulente pentru a realiza astfel de audituri prin introducerea unei masuri de finete: schimbarea obligatorie sI rotirea auditorilor.


Un singur auditor va avea dreptul de a verifica aceeasi firma maxim opt ani, dar daca s-ar face un audt dublu atunci perioada creste pana la maxim 12 ani.

×