x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stăpânii roboților: românii de 3 miliarde care cuceresc lumea

Stăpânii roboților: românii de 3 miliarde care cuceresc lumea

de Cristian Anton    |    13 Dec 2018   •   10:36
Stăpânii roboților: românii de 3 miliarde care cuceresc lumea
Sursa foto: AndreiKertesz

Financial Times a inclus în topul campionilor digitali ai anului 2018 din Europa o companie românească de care nu a auzit multă lume. Uipath a fost înfiinţată în 2005 de românii Daniel Dines şi Marius Tîrcă, într-un apartament din Bucureşti, dar a început să cucerească lumea, la propriu, abia din 2015, când a atras prima finanţare, de 120 de milioane de dolari, de la un grup de investitori americani. Acum, Uipath este unul din liderii globali în RPA (robotic process automation- n.red.), are sediul central la New York şi peste 2.000 de angajaţi, în 14 ţări. Mai mult decât atât, din martie 2018, Uipath este primul unicorn din România, titlu care se acordă companiilor IT care depăşesc un miliard de dolari. Iar unicornul românesc chiar este de poveste, business-ul fondat de Dines şi Tîrcă ajugând să valoreze la această dată peste trei miliarde de dolari.

Financial Times elogiază Uipath în prezentarea companiei româneşti pe lista exclusivistă a campionilor IT din Europa. Prestigioasa publicaţie arată că „Uipath încearcă să scadă numărul de sarcini de administrare banale - cum ar fi completarea formularelor și facturarea - pe care personalul de birou trebuie să le efectueze”.

1,6 milioane de dolari a fost prima finanţare obţinută de Uipath, în 2015. Trei ani mai târziu, finanţările primite sunt de 300 de ori mai mari

„Compania de software, fondată în 2005 în Bucureşti de antreprenorii Daniel Dines şi Marius Tîrcă, creează roboți care sunt folosiți în sistemele computerizate pentru a executa procese repetitive. Iar aceasta salvează timp şi bani”, arată FT,  care vine şi cu un exemplu concret al beneficiilor aduse de aplicaţiile Uipath: „O companie europeană de resurse umane a reușit să automatizeze 90% din procesul acordării de concedii medicale. (Uiptah-n.red.) a gestionat aproximativ 2.500 de astfel de solicitări lunar. În șase luni de la utilizarea software-ului de automatizare, ratele de eroare au scăzut la zero, efortul manual a fost redus la 5%, iar timpul de procesare a fost redus cu 80%”.

Roboţii care răspund la „dragă” sau „scumpo”

„Astăzi, peste 1.500 de companii și agenții guvernamentale din întreaga lume folosesc instrumentele UiPath. În aprilie 2017, compania a lansat o academie de instruire în utilizarea automatizării proceselor robotizate. Până în prezent, peste 100.000 de persoane din întreaga lume s-au înscris pentru cel puțin un curs online. Majoritatea roboților UiPath sunt așa-numiți roboți participanți, care răspund la comenzi directe de la oameni - de exemplu, prin e-mail. Adesea, acestea funcționează prin cuvinte de siguranță amuzante, cum ar fi „dragă” sau „scumpo" și nu vor executa cereri fără aceşti termeni declanșatori. Roboții dintr-o companie de marketing, de exemplu, răspund la e-mailurile care le cer: „Dragă, te rog să actualizezi bannerele pentru campanie” sau „Scumpo, te rog să-mi dai statisticile de finanțare”. Următorul pas vor fi roboţii nesupravegheaţi care operează fără comenzi umane”, se arată în prezentarea Financial Times.

Despre perfecţiune, modestie şi noroc

Practic, roboţii software Uipath sunt programaţi să preia munca repetitivă, de tipul copy-paste, a angajaţilor, eliberându-i astfel de sarcinile inutile. Până să ajungă unul din liderii globali, Uipath a funcţionat în gol, a trebuit să înveţe din greşeli şi să înţeleagă că, fără noroc, totul e în zadar. „Inginerii IT cred că o tehnologie bună înseamnă un business bun. Greșit. Pentru mine, perioada 2005-2015 a fost cea mai dificilă din viața mea. Încercam constant să găsesc produsul perfect, dar eșuam. Aveam bani exact cât să supraviețuim”, a povestit Daniel Dines la How to Web, cea mai importantă conferinţă IT din Europa de Sud Est, în noiembrie 2018. 

„Dacă e un cuvânt care definește Uipath, ăla e humble (modestie, umilință-n.red.). Avem șansa să construim cea mai valoroasă companie din regiune. A fi modest înseamnă să-l înțelegi pe celălalt. Dacă ești arogant, atunci ești un dobitoc”, Daniel Dines, fondator Uipath

“Din păcate, am două vești rele: totul ține de moment, iar momentul este dat de noroc. Orice vrei să faci, dacă nu ai noroc, nu o să reușești. Pot să vă spun o poveste adevărată despre noi. Mare parte din tehnologia UiPath, chiar 50-60% din ce avem acum, a fost dezvoltată până în 2013, însă nu am avut niciun semn de creștere sau de succes. Iar acest lucru te omoară în interior, să te târâști fără să te îndrepți nicăieri. Este cel mai rău sentiment atunci când vrei să faci un start-up”, a mai spus CEO-ul Uipath.

Roboţii româneşti au cucerit lumea

Roboţii Uipath înlocuiesc 5 din 7 oameni care efectuează procese repetitive, iar esenţa tehnologiei elaborate de compania românească este ca oamenii să colaboreze cu roboţii. Unicornul românesc se va lista în viitorul apropiat la bursa Nasdaq, atrage zilnic câte cinci-şase clienţi noi şi va termina anul 2018 cu venituri de 175 de milioane de dolari. Doar anul acesta Uipath a atras investiţii de 418 de milioane de dolari. Accel Capital, Capital G, Kleiner Perkins, SequoiaCapital, IVP, Meritech Capital, Madonna Capital Partners sunt numele grele care cred în unicornul românesc şi investesc masiv în Uipath. Compania a devenit internaţională, cu sediul la New York şi birouri în Londra, Paris, Munchen, Amsterdam, Bucureşti, India, Singapore, Hong Kong şi Tokio, iar printre clienţii Uipath se află coloşi mondiali precum Lufthansa, JP Morgan, Bank of America sau Generali.  

×
Subiecte în articol: Uipath Daniel Dines Marius Tîrcă