x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ultimatum de la UE

Ultimatum de la UE

de Florina Zainescu    |    11 Oct 2007   •   00:00
Ultimatum de la UE
Sursa foto: Georges Boulougouris/

Romănia are la dispoziţie o lună pentru a corecta deficienţele din sistemul de plăţi din agricultură, altfel Comisia Europeană ne va tăia cam 100 milioane de euro din fondurile pentru subvenţii.

Romănia are la dispoziţie o lună pentru a corecta deficienţele din sistemul de plăţi din agricultură, altfel Comisia Europeană ne va tăia cam 100 milioane de euro din fondurile pentru subvenţii.

Comisia Europeană a dat ieri un ultimatum Romăniei: dacă in termen de o lună Bucureştiul nu remediază "neajunsurile grave" din sistemul administrativ şi de control al plăţilor directe pe hectar - gestionat de deja celebra Agenţie de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - , Bruxelles-ul va reduce cu 25% fondurile destinate subvenţionării acestui sector. Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, i-a transmis o scrisoare ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, de la care aşteaptă un răspuns pănă la 9 noiembrie. "Romănia a inregistrat progrese in ceea ce priveşte sistemele administrative şi de control, insă nu şi-a respectat toate obligaţiile necesare pentru a asigura funcţionarea corectă a sistemului", a spus Fischer Boel.

Care sunt "bubele" din "capul" APIA pentru care riscăm activarea clauzei de salvgardare? Una ţine de Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS), care funcţionează defectuos. Mai exact, ne lipsesc două module informatice indispensabile pentru funcţionarea bazelor de date şi controlul informaţiilor legate de terenurile pentru care fermierii solicită plăţi la hectar. O altă problemă o reprezintă faptul că declaraţiile referitoare la suprafeţele deţinute de fermieri, inregistrate in bazele de date ale APIA, nu corespund cu realitatea. Auditurile realizate de europeni au scos la iveală că unele suprafeţe de teren declarate pe harta digitală depăşesc graniţele ţării sau, pur şi simplu, in locul culturilor agricole au răsărit cartiere de vile pentru care UE nu acordă subvenţii.

PIERDERI. Dacă problemele nu vor fi remediate, Comisia va adopta decizia de reducere a plăţilor in cel mai scurt termen posibil (noiembrie 2007). Reducerea cu 25% a subvenţiilor inseamnă o pierdere de circa 100 milioane de euro. Bani ce trebuie "completaţi" de Guvern de la bugetul de stat, astfel incăt ţăranii să nu fie afectaţi.

Investigaţie

Comisia Europeană (CE) a lansat ieri o investigaţie privind posibilele ajutoare de stat acordate Automobile Craiova in cadrul procesului de privatizare. Uzina auto a fost preluată in septembrie de grupul american Ford. Autorităţile au condiţionat privatizarea Automobile Craiova de indeplinirea mai multor condiţii, precum atingerea unui nivel minim al producţiei de 200.000 de maşini pe an, continuarea activităţilor actuale pe o perioadă de patru ani şi menţinerea numărului de angajaţi. Executivul Uniunii va verifica dacă aceste condiţii au făcut ca preţul de vănzare să fie mai mic decăt in cazul in care tranzacţia ar fi fost necondiţionată. Dacă acest fapt se va confirma, CE ar putea considera că privatizarea a inclus acordarea unor ajutoare de stat.

Problemă veche

In situaţia in care Comisia Europeană va decide să taie cu 25% subvenţiile acordate Romăniei pentru agricultură, Guvernul nu este obligat să compenseze această sumă. "Va fi decizia Executivului dacă o eventuală aplicare a clauzei se va răsfrănge sau nu asupra fermierilor", a explicat, pentru Jurnalul Naţional, reprezentantul Romăniei la Comisia Europeană, Leonard Orban.

De altfel, comisarul pentru Multilingvism a reamintit că mecanismul de acordare a plăţilor directe pentru fermieri, inclusiv sistemul informatic, este extrem de complicat, iar Romănia lucrează de mult pentru a-l face funcţional. "Există o mulţime de dificultăţi, dincolo de numărul mare de fermieri romăni, peste 1,5 milioane. Sistemul este greu de aplicat, in Romănia parcelele sunt foarte mici in comparaţie cu cele din vechile state ale Uniunii Europene. Nu vă găndiţi la termenul de 30 de zile ca atare, ci găndiţi-vă la aceste zile adăugate la un termen şi mai lung, pregătirile Romăniei durănd de mai mulţi ani. De atunci s-au inregistrat progrese, dar mecanismul nu este incă funcţional", a spus Orban.

O altă reacţie la anunţul Comisiei Europene a venit din partea Partidului Popularilor Europeni (PPE-DE). Preşedintele acestei formaţiuni, Joseph Daul, şi-a exprimat speranţa că autorităţile responsabile vor lua in serios avertismentul european. El adaugă că aceasta ar afecta intreaga populaţie a Romăniei, deoarece "Guvernul va trebui să plătească mai mult de 100 de milioane de euro din bugetul naţional, in loc să folosească aceşti bani pentru imbunătăţiri urgente in domeniile educaţiei, sănătăţii, infrastructurii". Daul a subliniat că autorităţile romăne trebuie să aplice măsuri ferme pentru a evita acest scenariu. (Irina Cristea)

Nu e o noutate!

 "Astăzi, 10 octombrie, am primit de la doamna Mariann Fisher Boel, comisar european pentru agricultură o scrisoare de avertizare ce se referă la problemele pe care APIA le mai are de rezolvat pentru a nu se ajunge in situaţia de a fi reduse cu 25% plăţile pentru fermieri. Conţinutul scrisorii nu este o noutate, elementele de progres inregistrate in perioada imediat următoare misiunii de audit din septembrie fiind deja transmise in 3 octombrie Comisiei. Autorităţile romăne urmează să remedieze disfuncţiile constatate privind cele două module IT pănă la 9 noiembrie", a anunţat, aseară, Ministerul Agriculturii, printr-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, "măsurile concrete luate in acest sens sunt planificarea şi monitorizarea in detaliu a activităţilor, in special a celor legate de dezvoltatorul de soft, care a intărziat mult finalizarea modulelor IT, numeroase variante prezentate de acesta fiind returnate, deoarece nu asigurau funcţionarea in totalitate a sistemului". Dezvoltatorului de soft i s-a pus in vedere să grăbească instalarea modulelor nefinalizate, zilnic continuăndu-se testarea acestora de angajaţii companiei alături de cei ai APIA, "ceea ce creează premisele ca ele să fie finalizate in timp util". In plus, ministerul mai susţine că APIA a realizat controalele in teren in proporţie de circa 80%. Insă, pentru creşterea numărului de controale este necesară, in primul rănd, finalizarea introducerii rezultatelor controalelor deja făcute in sistemul IT. "Suntem pregătiţi să mărim numărul echipelor in teren, situaţia noastră fiind mai dificilă decăt a altor state membre deoarece fermierii au multe parcele mici şi dispersate şi au avut dificultăţi să le identifice pe hartă in acest prim an de aplicare", se precizează in comunicat.

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic Comisia Europeana