x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bombă la Hidroelectrica: Un director şi un consilier al ministrului Niţă, reţinuţi de DNA pentru o mită de 1,4 milioane de euro

Bombă la Hidroelectrica: Un director şi un consilier al ministrului Niţă, reţinuţi de DNA pentru o mită de 1,4 milioane de euro

23 Oct 2013   •   20:03
Bombă la Hidroelectrica: Un director şi un consilier al ministrului Niţă, reţinuţi de DNA pentru o mită de 1,4 milioane de euro
Sursa foto: Victor Stroe

Băieţii deştepţi încearcă să îşi facă loc din nou la Hidroelectrica. În timp ce ministrul energiei Eugen Niţă se află în SUA împreună cu premierul Victor Ponta, DNA i-a reţiunut pe Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă. Cei doi sunt acuzaţi întru-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane euro.

Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Brădean, de complicitate la luare de mită și la dare de mită, se precizează într-un comunicat de miercuri seară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit anchetatorilor, luna aceasta, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA și consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

"Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A și membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica SA. Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice", mai arată DNA.

Procurorii anticorupţie precizează că potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, arată DNA, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean Eugen, mai precizează DNA.

Consiliul de Supraveghere este format din Remus Vulpescu, Ioan Mihăilă, Mihai Adrian Groşan, Remus Borza, Oana Truţă, Elena Popescu şi Gabriela Sandu.

Mihăilă a fost unul dintre datornicii BankCoop, bancă ce a dat falimentşi al cărei preşedinte Alexandru Dinulescu a fugit in SUA şi a fost descoperit prin Interpol şi adus în România. Brădean a fost numit recent în funcţia de director. A lucrat la Electrica pe postul de director adjunct al Direcţiei Economice şi apoi de consilier al fostului director general. 

Recent, Remus Borza care a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere după ieşirea Hidrolectrica din insolvenţă, declara ca era "nemulţumit de o anumită lentoare cu care unii membri ai Directoratului îşi asuma luarea unor decizii vitale pentru companie. De asemenea, în Consiliul de Supraveghere eram în minoritate. Este vorba, de exemplu, de decizii privind vânzarea energiei pe bursă. Din 22 mai, Hidroelectrica n-a mai vândut niciun megawatt de energie pe bursă. De ce? Din cauza incapabilităţii managementului care nu ştie sau nu vrea să vândă energie", a mai spus el.

Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă vor fi prezentaţi Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. În această anchetă, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii. 

×