x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un "Gazprom" pentru mîncare

Un "Gazprom" pentru mîncare

15 Iul 2008   •   00:00
Un "Gazprom" pentru mîncare

GIGANT  ●  Rusia caută metode pentru criza alimentelor
Rusia reorganizează o agenţie guvernamentală, astfel încît aceasta să deţină toate acţiunile statului din domeniul agricol. Noul mamut va deveni cel mai mare vînzător de cereale din Rusia şi va controla exporturile.



GIGANT  ●  Rusia caută metode pentru criza alimentelor
Rusia reorganizează o agenţie guvernamentală, astfel încît aceasta să deţină toate acţiunile statului din domeniul agricol. Noul mamut va deveni cel mai mare vînzător de cereale din Rusia şi va controla exporturile.

Gazpromul cerealelor se va naşte în luna august, după ce Agenţia pentru Regularizarea Preţurilor la Alimente va fi reorganizată. Nu numai că va fi o agenţie guvernamentală deţinută de stat, dar aceasta se va comporta ca un jucător activ de pe piaţă, controlînd preţurile pe plan intern pentru a se ajunge la preţuri suportabile pentru ruşi, din cauza crizei alimentare mondiale. Pe lîngă aceasta, noua structură de stat va domina exporturile de cereale ale Rusiei. Potrivit cotidianului Kommersant, autorităţile estimează că gigantul astfel creat va controla 50% din exporturile de cereale ale Rusiei pînă în 2011. Anul trecut, Rusia a exportat 12,65 milioane de tone metrice de cereale, valorînd 5,5 miliarde de dolari. Aşteptările guvernanţilor sînt ca volumele să crească pînă la 25-30 de milioane de tone metrice pînă în 2011, ceea ce înseamnă că prin noul gigant se vor exporta 12,5-15 milioane de tone metrice, iar structura va avea venituri de circa 5 miliarde de dolari.

SCHIMBARE. Transformarea va începe din acest an. Agenţia pentru Regularizarea Preţurilor la Alimente va fi structurată ca o societate. Pînă acum servea statului rus ca agent în cumpărarea seminţelor şi era responsabilă pentru intervenţiile pe piaţă, astfel încît preţurile nici să nu crească peste nivelul de suportabilitate, dar nici să nu scadă sub costurile producătorilor agricoli. Agenţia funcţiona asemenea Băncii Naţionale a României (BNR), care intervine pe piaţă pentru a corecta cursul leului, însă, în acest caz, numai în privinţa cerealelor şi nutreţurilor. Planul Ministerului Agriculturii de la Moscova este să transfere de la Agenţia Federală pentru Managementul Proprietăţilor Statului (Rosimushchestvo) către autoritatea guvernamentală acţiunile a 28 de companii din sectorul agricol pe care statul le deţine. Acestea includ 51% din acţiunile Novorossiisk Bread Products Combine, cel mai mare operator portuar de încărcare/descărcare de cereale al Rusiei, împreună cu alte şase terminale. Valoarea aproximativă a acţiunilor transferate este de circa 300-400 de milioane de dolari, conform Kommersant. Controlîndu-i pe operatorii portuari, compania îi va putea influenţa şi pe exportatorii privaţi, deoarece cu cît aceştia exportă mai mult, cu atît au nevoie mai stringentă de terminale portuare, capabile să primească nave de transport mai mari pentru a scădea costurile.

Implicarea miliardarilor

Planul lui Alexei Gordeyev, ministrul rus al Agriculturii, nu se opreşte aici. El vrea ca statul să-i implice pe miliardarii ruşi în noua companie. Astfel, statul doreşte să rămînă cu 25% plus o acţiune din noua entitate, iar investitorii privaţi să aibă acces la restul. Prin acest pachet, Rusia va deţine astfel "acţiunea de aur" şi va avea drept de veto la orice decizie. Şase companii au fost deja invitate de ruşi să facă parte din acţionariatul noului gigant. Autorităţile moscovite doresc să obţină în schimbul acţiunilor bani, active sau alte proprietăţi. Igor Chesnokov, şeful Departamentului de analiză din cadrul Integrum, a precizat că, o dată cu realizarea noului furnizor de cereale şi pîine, statului nu-i mai pasă de economia de piaţă, ci implementează o politică de capitalism de stat. Rusia este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume şi are ambiţia să ajungă în primii trei exportatori mondiali în termen de cinci ani. Principalele pieţe de desfacere sînt Egiptul, Marocul şi India.

×
Subiecte în articol: economic cereale