x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un miliard de euro pentru modernizarea termoficării pînă în 2015

Un miliard de euro pentru modernizarea termoficării pînă în 2015

16 Apr 2008   •   00:00

Autorităţile centrale şi locale vor aloca un miliard de euro pînă în 2015 pentru reabilitarea centralelor de producţie a agentului termic şi modernizarea sistemelor de transport a căldurii.



Autorităţile centrale şi locale vor aloca un miliard de euro pînă în 2015 pentru reabilitarea centralelor de producţie a agentului termic şi modernizarea sistemelor de transport a căldurii. Potrivit programului “Termoficare 2006- 2015”, statul va aloca anual prin Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) o sumă de 265 milioane lei, sumă la care se adaugă şi contribuţia anuală a autorităţilor locale, în cuantum de 177 milioane de lei. Pentru întregul interval sumele sunt de 2,12 miliarde de lei din bugetul MIRA şi 1,41 miliarde de lei de la primării.

Proiectele vor fi diferenţiate, cele care promovează folosirea energiilor regenerabile primind cofinanţare în proporţie de 70% de la MIRA, în vreme ce pentru cele care folosesc combustibili convenţionali (păcură, gaz) diferenţierea se va face în funcţie de veniturile autorităţilor locale.
Participaţia din fonduri ale ministerului scade la 60% în cazul proiectelor derulate de localităţi cu venituri proprii de până la 100 milioane de lei. Procentul scade la jumătate din costuri în cazul autorităţilor locale care înregistrează venituri proprii cuprinse între 100 şi 200 milioane de lei. În cazul localităţilor cu venituri mai mari de 200 milioane de lei şi mai mici de un miliard de lei, statul va acoperi 40% din fondurile necesare, iar la oraşele cu venituri de peste un miliard de lei participaţia MIRA scade la 35% din costurile totale.


ROMÂNIA CENTRALIZATĂ. În România există 79 de operatori care distribuie energie termică pentru 1,7 milioane de apartamente, locuite de cinci milioane de consumatori. O treime din aceştia sunt în Bucureşti şi sunt deserviţi de RADET, care furnizează energie termică produsă de Elcen. Aceasta este o filială a Termoelectrica, spre deosebire de ceilalţi producători de energie termică din ţară, care sînt în subordinea autorităţilor locale şi sub coordonarea MIRA.

×
Subiecte în articol: economic milioane