x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un roman din trei munceste ilegal

Un roman din trei munceste ilegal

17 Mai 2005   •   00:00

La cei patru milioane si jumatate de angajati legal se mai adauga inca doua milioane care muncesc la negru. Taxele mari si formalitatile dificile de angajare si concediere sunt cauzele acestei situatii, potrivit investitorilor americani.

  • de ADRIAN MIHAI
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • OPINIE. Nivelul de implementare si aplicare a legilor existente este nesatisfacator, considera investitorii americani
    La cele patru milioane si jumatate de angajati legal se mai adauga inca doua milioane care muncesc la negru. Taxele mari si formalitatile dificile de angajare si concediere sunt cauzele acestor situatii, potrivit investitorilor americani.

    Doua milioane de romani muncesc la negru, a anuntat ieri Roberto Musneci, director al AmCham - American Chamber of Commerce in Romania, la prezentarea sondajului anual "Barometrul de satisfactie 2005". Pentru a reduce numarul acestora este nevoie de formalitati mai simple de angajare si concediere, considera oamenii de afaceri. De asemenea, este necesara reforma sistemului de contributii sociale. "Impunerea unor contributii de asigurari sociale foarte mari comparativ cu ceea ce se practica pe plan international, precum si mecanismele administrative complicate impuse societatilor comerciale si persoanelor fizice incurajeaza contribuabilii sa exploateze si sa abuzeze de eventualele neconcordante si lacune legislative", considera Vasile Iuga, Terriotrial Senior Partner al PricewaterhouseCoopers si membru in consiliul de conducere al AmCham.

    STUDIU. Investitorii americani s-au plans ca au prea putin timp pentru a face comentarii pe baza proiectelor legislative pe care le primesc din partea autoritatilor. De asemenea, oamenii de afaceri doresc schimbarea sistemului de remunerare a personalului de control financiar. Ei considera ca trebuie marite salariile si eliminata plata in functie de amenzile acordate, sistem care lasa loc abuzurilor.

    REFORMA. Investitorii americani din Romania apreciaza stabilitatea politica si recomanda cu tarie accelerarea reformelor din Justitie si din Administratia Publica. Sondajul anual "Barometrul de satisfactie 2005", la care au participat peste 200 de companii membre ale asociatiei, arata ca membrii apreciaza cresterea stabilitatii politice, scaderea nivelului taxelor, imbunatatirea calitatii serviciilor bancare. "Mai sunt multe de facut in ceea ce priveste transparenta si integritatea Administratiei Publice si accelerarea reformei sistemului juridic. Totodata, rezultatele Barometrului demonstreaza ca nivelul de implementare si aplicare a legilor existente este nesatisfacator", declara Roberto Musneci, presedintele AmCham Romania.

    ×
    Subiecte în articol: economic