x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un sfert din firme riscă blocajul financiar

Un sfert din firme riscă blocajul financiar

de Dan Straut    |    18 Mar 2020   •   10:48
Un sfert din firme riscă blocajul financiar
Sursa foto: Push/Getty Images

Aproximativ 28% din companiile private riscă blocajul financiar, iar dacă efectele negative propagate în economie de coronavirus vor persista, procentajul va urca la 50% în 2-3 luni, arată un studiu al președintelui Asociației Analiștilor Financiar Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda. Deocamdată, numărul companiilor aflate acum în pericol este de 149.475, cu un total de aproape 850.000 de angajați, reprezentând 21% din totalul firmelor private.

 

Concret, arată analistul, „companiile înregistrează 70% cheltuieli cu furnizorii (materie primă, materiale și terți), care se rulează în medie la 4 luni (termenul mediu de plată a facturilor în România), ceea ce înseamnă că firmele active în România au în sold aproximativ 23,3 lei facturi de la furnizori ajunse la scadență pentru fiecare 100 de lei venituri anuale. Cheltuielile cu salariile și contribuțiile aferente reprezintă 15% din cifra de afaceri, iar profitul companiilor este de 4%”. Suplimentar, aproximativ 6% din cifra de afaceri reprezintă cheltuieli non-monetare (amortizări, reevaluări, pierderi din cursul valutar etc.).

 Ce sectoare sunt afectate

Potrivit analistului, scăderi masive ale veniturilor sunt deja înregistrate în sectoare precum turismul, HoReCa (hoteluri-restaurante-cafenele), transporturile, organizarea de evenimente, construcțiile (în special zona de imobiliare rezidențiale) și afacerile de retail (cu excepția comercializării produselor alimentare sau medicamentelor).

Presiunile vor apărea rapid

„Profitul monetar reinvestit în companie este de aproximativ 8 lei pentru fiecare 100 de lei venituri anuale, ceea ce nu acoperă decât 3-4 luni din cheltuielile cu salariile și furnizorii firmelor active în România. În acest context, se acumulează o serie de presiuni asupra companiilor. Costurile fixe în condițiile unor activități reduse sau închise, cum sunt costurile cu chiriile și rambursarea creditelor/contractelor de leasing în derulare sunt principalele provocări”, arată autorul studiului.

 

În runda secundară, sectorul bancar poate fi afectat de creșterea creditelor neperformante, din cauza incapacității unor companii și a populației de plată a ratelor lunare. În final, statul poate suferi cel mai mult din cauza scăderii veniturilor publice (cauzată de contracția consumului și creșterea insolvențelor în rândul companiilor) și a creșterii cheltuielilor sociale (ajutoare de șomaj tot mai mari).

Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar Bancari

Măsurile de sprijin, necesare

Pentru a nu declanșa o spirală distructivă care poate propaga foarte rapid efecte negative dinspre mediul de afaceri către sectorul bancar și finanțele publice, vulnerabilitatea companiilor impune necesitatea unor măsuri urgente pentru sprijinirea mediului de afaceri local, concluzionează analistul. Creditul comercial este principalul element pentru finanțarea capitalului de lucru, care nu poate fi amânat în mod consistent pentru că generează arierate în lanț și amplifică riscul de contagiune.

 

 

 

×