x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ungaria şi România, ţările care reuşesc cu greu să obţină împrumuturi

Ungaria şi România, ţările care reuşesc cu greu să obţină împrumuturi

21 Iul 2010   •   00:00

Spania, Irlanda şi Grecia au împrumutat aproape 10 miliarde de euro prin emisiuni de obligaţiuni, informează realitatea.net. Ungaria a reuşit să împrumute mai puţini bani decât îşi propusese, iar Ministerul de Finanţe al României nu reuşeşte să atragă de pe piaţa locală fondurile necesare acoperirii deficitului.



Spania, Irlanda şi Grecia, ţări cu deficite şi datorii publice mari, au reuşit să atragă banii solicitaţi la ultimele licitaţii organizate. Pieţele financiare par să se relaxeze după ce Uniunea Europeană a lansat programul de ajutor de 750 miliarde menit să limiteze riscul de contagiune a problemelor fiscale din ţările PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia şi Spania).

La licitaţia Greciei pentru bonuri cu maturitatea la 13 săptămâni, oferta a fost depăşită de 3,85 ori de cerere. Bonurile în valoare de 1,95 miliarde de euro au fost vândute la un randament de 4,05% pentru investitor.

Deşi rating-ul i-a fost scăzut luni de către agenţia Moody’s, Irlanda a vândut marţi 1,5 miliarde de euro în obligaţiuni cu maturitatea la 10 şi 6 ani. Pentru obligaţiunile pe 6 ani, oferta a fost suprascrisă de 3,6 ori, scrie Bloomberg.

Săptămâna trecută, spaniolii au vândut obligaţiuni de peste 3,5 milioane de euro cu maturitatea la 10 şi 30 de ani. Investitorii s-au arătat interesaţi de randamentele ridicate şi au suprascris oferta de 1,9 ori pentru obligaţiunile pe 10 ani, şi de 2,45 ori pentru cele pe 30 de ani, potrivit MarketWatch.

Marţi, Spania a mai ieşit cu încă aproape 6 miliarde de euro pe piaţă sub formă de bonuri de treorerie. Bonurile la 12 luni au reprezentat 4,25 miliarde de euro din această sumă (ofertă suprascrisă de 1,95 ori), iar cele la 18 luni au reprezentat 1,72 miliarde de euro (ofertă suprascrisă de 2,44 ori).

La câteva zile după ce FMI a sistat plăţile, Ungaria a încercat marţi să vândă bonuri pe 3 luni în valoare totală de 45 miliarde de forinţi (160 milioane de euro). Însă, investitorii nu s-au înghesuit, bonuri în valoare de 10 miliarde de euro rămânând nevândute. De asemenea, dobânzile au crescut de la 5,28% acum o săptămână, la 5,47%.

Ministerul de Finanţe al României încearcă de câteva luni să atragă finanţări serioase prin licitaţiile pe care le organizează. Luni, MFP a scos la licitaţie titluri de stat cu scadenţa la 12 luni în valoare totală de 750 milioane de lei. Din această ofertă, doar titluri de 162 milioane de lei au fost vândute, asta pentru că randamentele cerute de bănci depăşeau limita de 7% impusă de MFP.

Finanţele vor încerca pe 28 iulie să atragă 400 milioane de euro de pe piaţa internă, printr-o emisiune de de titluri de stat denominată în euro. Dobânda oferită este de 5% pe an, iar banii vor fi folosiţi pentru finanţarea defictului.

×
Subiecte în articol: special observator