x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ungurii, deranjati de taxa la carne

Ungurii, deranjati de taxa la carne

27 Mar 2004   •   00:00

Premierul ungar Peter Medgessy i-a cerut premierului Adrian Nastase sa reanalizeze regimul taxelor vamale la importul de carne de porc din Ungaria.

„I-am cerut premierului roman sa examineze problema importurilor de carne din Ungaria, pentru ca introducerea acestei taxe suplimentare la carne ne deranjeaza", a declarat seful guvernului ungar. Nastase i-a promis ca va examina aceasta problema si ca ii va prezenta un punct de vedere in perioada imediat urmatoare. El a aratat ca taxa vamala pentru importul de carne din Ungaria trebuie analizata insa si in contextul subventiilor acordate producatorilor maghiari, al Tratatului CEFTA si al viitorului statut al Ungariei, de tara membra a Uniunii Europene. Guvernul a majorat recent taxa vamala la importurile de carne de porc din Ungaria, de la 20% la 45%, masura de salvgardare aplicandu-se pana la data de 30 aprilie. Decizia vizeaza carnea de porc in carcasa sau semicarcasa, proaspata sau refrigerata.

Guvernul a introdus o taxa vamala de 35% la importul de porci vii, renuntandu-se temporar la concesia acordata in cadrul CEFTA acestei tari. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Romania a importat in luna ianuarie o cantitate de 129 de tone de carne de porc din Ungaria, in valoare de 128.000 de dolari, si 540 de porci vii (405.000 de dolari). Anul trecut, importurile din Ungaria s-au ridicat la aproape 11.000 de tone, in valoare de 8,2 milioane de dolari, comparativ cu 4.754 de tone (7,2 milioane de dolari) in 2002. (Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: economic carne